Dubrovnik jedini grad koji ima Sveučilište, ali nema studentski dom

17.01.2019.

17:49

Autor: M.B./T.V./HRT

default error photo
Dubrovnik je jedini grad u Hrvatskoj koji ima Sveučilište, ali nema Studentski dom. U sljedećih godinu i pol to bi se trebalo promijeniti.
Dubrovnik je jedini grad u Hrvatskoj koji ima Sveučilište, ali nema Studentski dom. U sljedećih godinu i pol to bi se trebalo promijeniti. Prema dinamici radova, Studentski bi dom mogao biti završen i prije roka. U svakom slučaju prve će studente primiti 2020. godine, a nema sumnje da će za smještajem u Domu biti velika potražnja.

Lucija Banović je iz Dugog Rata došla studirat u Dubrovnik. Smještaj plaća 1000 kuna na mjesec, što je, kaže, povoljno jer je prije toga stan dijelila s još dvije djevojke i plaćale su ga svaka po 1500 kuna.

- Jedini izbor imamo privatni smještaj koji su nažalost preskupi. Mislim da su neopravdano preskupi, ali to je zbog toga što nemamo studentski dom i privatni iznajmljivači jednostvano mogu staviti cijene koliko oni misle i žele, ističe Lucija.

Ela Katić iz Otoka kraj Sinja snašla se na drukčiji način.

- Ja vam već tri godine živim kod časnih sestara na Ilijinoj glavici i za cijenu je ok, ali to je ipak smještaj gdje je nas više cura i nema ni zabava koje bi odgovarale nama studentima, kaže Ela.

Radovi na izgradnji dugo očekivanoga Studentskog doma u punom su jeku. Projekt je vrijedan 216 milijuna kuna od čega je gotovo 151 milijun bespovratnih sredstava europskih fondova.

- Studentski dom imat će 503 ležaja, od čega će 295 ležaja biti za studente u nepovoljnom položaju i bit će 5 posebnih soba za osobe s invaliditetom, najavio je rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum. Tu će biti i studentska menza te prostori za društvene aktivnosti. Cijena će biti 800 kuna na mjesec.

- S obzirom da je dubrovačko sveučilište jedino javno sveučilište u RH koje nema studentski dom, kad pogledamo u kakvom gradu živimo, koliko je skup i da je to grad koji uglavnom živi od turizma i kad znate koliko je veliki problem smještaja naših studenata, onda je lako zaključit što će taj Studentski dom donijet Gradu i sveučilištu, ističe Burum.

Do kraja godine završit će građevinski radovi, a Dom će otvoriti svoja vrata 1. lipnja 2020.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!