Dubrovnik: na setu filmskog festivala za djecu i mlade

21.10.2019.

10:49

Autor: Morana Baričević/V.M./Hina/HRT

default error photo
8. izdanje Dubrovačkog filmskog festivala za djecu i mlade Mediterana (DUFF) svečano je otvoreno u četvrtak navečer u kinu Sloboda, a u četiri dana pod sloganom Create beyond Measure prikazuje se 68 kratkometražnih filmova.
Osmo izdanje Dubrovačkog filmskog festivala za djecu i mlade Mediterana (DUFF) svečano je otvoreno u četvrtak navečer u dubrovačkom kinu Sloboda, a u četiri dana pod sloganom Create beyond Measure prikazuje se 68 kratkometražnih filmova raznih žanrova u osam kategorija.

Đive Galov
iz Kinematografa Dubrovnik izjavila je na otvorenju kako na festivalu sudjeluje preko 150 djece i njihovih mentora iz desetak zemalja Mediterana: Ove godine nudimo još veći broj radionica i sadržaja za mlade i izazvale su velik interes, a prikazat ćemo i prvi hrvatski bezbudžetni film 'Zagrebački ekvinocij' te španjolski dokumentarac 'Putovanje kroz Pradu', rekla je Galov.

Napomenula je i kako je festival kroz protekle godine dao doprinos i brojnim mladim sudionicima koji su kasnije upisivali dramske akademije.

Festival je počeo još u utorak 15. listopada s brojnim radionicama i bogatim popratnim programom. Natjecateljski program odabrao je žiri u čijem sastavu su osječki animator i ilustrator Marko Dješka, filmski djelatnik, novinar i ekolog iz Siska Daniel Pavlić te filmski djelatnik i voditelj festivala Kratka forma Boban Stefanović.

Ocjenjivački žiri ovogodišnjeg DUFF-a čine filmska kritičarka Dina Pokrajac, animatorica i scenaristica Evgenija Golubeva te dramska glumica Ornela Vištica, a filmovi se bore za ukupno deset festivalskih nagrada. Nagradu za najbolji film dodijelit će festivalska publika, a nagradu za najbolji animirani film dubrovački školarci.

Tijekom festivala organizirane su i projekcije animiranih filmova Djeca biraju, kao i radionice glume i stvaralaštva, optičkih igračaka kao uvoda u medijsku pismenost, igranog i animiranog filma, fotografije te glazbe i zvuka na vlogu i youtubeu.

Voditelji radionica su članovi udruge Motion te Wild kids animation studio, Dubravka Tullio, Nikola Janković, Douglas Herman i Goran Bisić. Tijekom festivala održat će se i 'masterclass' predavanje redatelja, scenarista i producenta Jerka Bana o osnovama filmske i televizijske produkcije.

Festival, koji se ove godine održava u (pod)znaku Orlanda i njegovog lakta, a uz partnerstvo europskog projekta namijenjenog mladima #EUandME, u ime pokrovitelja Grada Dubrovnika otvorila je zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić. Festival organiziraju Kinematografi Dubrovnik, udruga Luža i Ljetna škola filma Šipan.

Ekipa Vijesti iz kulture bila je na setu filma mladih filmaša u Lazaretima:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!