Dubrovnikom odzvanja rijetko izvođeni Držićev tekst

20.07.2021.

14:09

Autor: Sanda Dičak/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Venera i Adon"

"Venera i Adon"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Ovaj put Držić je „oživio“ na terasi dubrovačke Umjetničke galerije. Profesorice Mira i Vesna Muhoberac u godinama rada koje su iza njih, predstavile su, naime, gotovo cijeli Držićev opus, a ove godine sa studentima i glumcima radile su na rijetko izvođenoj komedioli "Venera i Adon". 

Kako je predstava dio projekta Ragusini, cilj je i pomoći studentima različitih odsjeka i fakulteta da istraže hrvatsku književnu baštinu, što profesorice uspješno postižu već više od 20 godina, ostavljajući iza sebe trajne uspomene - kakve, doznala je ekipa Vijesti iz kulture:

Mjesecima su trajale pripreme. Sestre Muhoberac osmislile su dramaturgiju i režiju, tekst nisu kratile, nego su "Veneru i Adona" predstavile u izvornom obliku, no predstavile su tu mitološku dramu s elementima pastorale na moderan način, pogled je to na Držića iz našeg doba. 


- Nas je 12 u ekipi, koji smo odlučili dakle napraviti ove godine "Veneru i Adona" kao jednu ljubavnu matrimonijalnu dramu u kojoj sudjeluje i publika, dakle interaktivno, kaže redateljica i dramaturginja Vesna Muhoberac.


Mira Muhoberac, također redateljica i dramaturginja, kao najvažniji segment projekta ističe mogućnost da mladi glumci usvoje taj tekst kao svoj suvremeni svakodnevni.


- Važno je da ga paralelno govore u stvarnosti i na sceni, da se zapravo ta stvarnost ne vidi, da se ne vidi što je iluzija, a što je stvarnost, što je 16. stoljeće, a što je 21. stoljeće, već da govore dvostuko rimovane dvanaesterce i osmerce kao da je suvremeni tekst, kao da se događa u današnjem vremenu, napominje Mira Muhoberec.

Galerija
Petra Tunjić, Foto: Vijesti iz kulture/HRT
Filip Vlašić, Foto: Vijesti iz kulture/HRT

- Zapravo, Držić je suvremen i može se uvijek u svakom vremenu je razumljiv i može se igrati, a mi smo ga možda donijeli na neki moderan način, komentira glumica Petra Tunjić.


Za studente glume Međunarodnog sveučilišta Libertas rad nas predstavi dragocjeno je iskustvo.


- Puno mi je pomoglo jer sam zapravo uvidio neke razlike između glume kakva je bila tada u Držićevo vrijeme i zapravo te glume kojom se mi sada bavimo, i te razlike su zapravo predivne, evo puno sam iz toga naučio, smatra student glume na Međunarodnom sveučilištu Libertas Filip Vlašić.


Zahvaljujući projektu Ragusini Dubrovnik ovoga ljeta nije uskraćen za Držićevu predstavu - "Venera i Adon" mitološka je drama koju autor stavlja u kontekst odnosa sela i grada, urbane i ruralne sredine, a tekst je ujedno malo remek-djelo hrvatskog jezika, kulture i književnosti u koje je Držić ugradio sve svoje talente.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!