20:20 / 28.03.2021.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HTV

Dugo ćemo se baviti posljedicama nastave na daljinu

Nastava na daljinu

Nastava na daljinu

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

Pandemija je promijenila sve, pa i modele obrazovanja. Nastavi na daljinu morali su se nabrzinu prilagoditi učenici, ali i učitelji. Koliko su se tijekom školovanja upoznali s takvim oblikom nastave i je li u ovoj situaciji Učiteljski fakultet morao pokrenuti nove kolegije, nastojala je doznati novinarska ekipa HTV-a za nedjeljnu rubriku "O školstvu na distanci". 

Učiteljica Lara Burilović započela je svoju učiteljsku karijeru s prvašićima u zagrebačkoj OŠ Središće. Tek izašla iz studentskih klupa, kaže, očekivala je da će sve biti idealno. 

- Sigurno nisam zamišljala da će mi tako izgledati prva godina rada, prvo radno mjesto, da ću dobiti prvi razred i da ćemo odmah krenuti sa samoizolacijom i online nastavom, izjavila je učiteljica Burilović. 

Za to ih na fakultetu nisu pripremali. Nije bilo razloga. Ali zato se unatrag godinu dana sadašnje studente, buduće učitelje itekako priprema. 

- Imamo volontiranje kao kolegij u okviru kojeg smo osnovali jedan projekt 'Online zadaću napiši - jedinicu izbriši' i s njim smo otvorili novi kolegij s online nastavom s online instrukcijama, kazala je Marijana Bukvić, studentica Učiteljskog fakulteta Zagreb - Odsjek Petrinja.

Novina ima još. U fazi su akreditacije novog poslijediplomskog studijskog programa.

- Radi se o mentalnom zdravlju djece i mladih, jer mi ćemo se, kad završi ova pandemija, još dugo baviti posljedicama učenja na daljinu, ove socijalne distance, izjavio je dekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. Siniša Opić

U pripremi je i novi studijski program - online na engleskom jeziku.

Posljednjih godinu dana, dok se nisu snašli s nastavom na daljinu, prisjećaju se učitelji, svi su svima pomagali.

- Osnovano je i nekoliko Facebook grupa u kojima su dijelili materijale: kreativnost u nastavi, učitelji za učitelje kako bi pomogli svojim sustručnjacima, podsjetila je docentica Martina Kolar Billege.

Sunčica Findak i dekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Siniša Opić

Sunčica Findak i dekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Siniša Opić

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

Budući učitelj Janko Vulović optimist je i, kaže, sve će to proći. Spreman je za razred. Na pitanje je li svjestan da će morati biti i mama i tata i učitelj odgovara:

- Tako je i pedagog i još 10 različitih funkcija. To su sve uloge na koje ste spremni kada upisujete fakultet, kazao je. 

Pandemija je, priznaje i sam dekan, učinila i nešto dobro, ako se to tako može reći - ubrzala je proces osuvremenjavanja programa u nastojanju da budu što kvalitetniji za tržište rada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!