16:15 / 09.07.2019.

Autor: Domagoj Matić/V.K./HRT

"Dunavski raj" za maloljetnike s problemima u ponašanju

-

-

Foto: - / -

Konjički klub Vukovar pomaže maloljetnicima s problemima u ponašanju. Cilj je pomoći im u stjecanju novih vještina i olakšati im integraciju u društvo, kroz specifične projekte.
Konjički klub Vukovar pomaže maloljetnicima s problemima u ponašanju. Cilj je pomoći im u stjecanju novih vještina i olakšati im integraciju u društvo, kroz specifične projekte.

Okruženi prirodom mladi uče kako se brinuti o konjima. Zbog različitih problema i životnih okolnosti put ih je doveo u Dunavski raj gdje se uče radnim navikama i odgovornosti.

Kroz rad s konjima nastoji se poboljšati razvoj socijalnih i radnih vještina kod mladih s problemima u ponašanju i tako pridonijeti poboljšanju njihovih sposobnosti za zapošljavanje.

- To znači da smo ih u ovih 14 mjeseci obučavali o tome kako pripremiti konja, kako ga osedlati, kako održavati higijenu konja, kako pravilno jahati, objasnila je Andrijana Vidaković, voditeljica projekta.

Konjički klub već godinama provodi europske projekte i zapošljava mlade ljude. Trenutačno ih je dvadesetak.

- Nemamo nikoga zaposlenog na neodređeno radno vrijeme. Svi rade na projektima, no kako imamo kontinuitet u projektima tako djelatnike ostavljamo iz godine u godinu, rekao je Denis Zeko, KK "Dunavski raj".

Korisnici ovoga projekta sudjeluju i u terapijskom jahanju za djecu s poteškoćama u razvoju. Dunja je već godinama ovdje i jahanje joj mnogo znači.

- Ima puno bolje pamćenje, koncentraciju, smirenija je i opuštenija. Njezina osobnost je puno bolja, naglasila je Marija Rajh, majka korisnice terapijskoga jahanja.

Ovaj projekt dokazuje da mladi s problemima u ponašanju mogu biti društveno korisni ukoliko se s njima adekvatno radi. Mnogi se od njih, po završetku ovakvih programa, ne vraćaju starim navikama nego život grade u pozitivnom smjeru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!