Dva dana STEM-anja u Karlovcu

05.05.2023.

13:00

Autor: Lucija Žeger/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Karlovac

Karlovac

Foto: Dreamer4787 / Shutterstock

Pet karlovačkih nastavnica koje predaju STEM skupinu predmeta odlučile su po prvi puta organizirati konferenciju za šire građanstvo.

Danas i sutra, u petak i subotu, u Karlovcu će se okupiti više od 10 znanstvenika koji će održati radionice i predavanja na temu svog područja znanstvenog rada.

Organizatori na StemKu pozivaju sve - mlade, stare, Karlovčane i sve ostale, a detalje o manifestaciji doznala je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

STEM konferencija pod nazivom StemKa održava se 5. i 6. svibnja u Karlovcu i zapravo je nastala kao ideja 5 nastavnica STEM područja s područja Grada Karlovca:

- Organizatori konferencije su OŠ Grabrik, Gimnazija Karlovac, Veleučilište u Karlovcu i Aquatika - slatkovodni akvarij. Ono što smo uspjeli osigurati su dva dana puna radionica, predavanja, panel rasprave, primjera dobre prakse i eto moramo priznati da nas je čak i malo iznenadila spremnost naših gostiju da dođu i prisustvuju nečemu što se prvi puta događa u Gradu Karlovcu, kaže Antonija Capan, nastavnica matematike u OŠ Grabrik.

Slađana Cvitičanin je nastavnica biologije i kemije u Gimnaziji Karlovac - ona ističe da je konferencija namijenjena ne samo STEM nastavnicima s tog područja, već i širem građanstvu:

- Htjeli smo na neki način privući širu publiku i upoznati je s kompletnom STEM terminologijom ili temamma koje imaju priliku samo gledati na televiziji ili pratiti preko nekih drugih medija, napominje Cvitičanin.

Upravo je Karlovac izabran za mjesto radnje jer je - kako kažu organizatorice - to grad susreta:

- Nalazimo se na najužem području Hrvatske i smatramo da smo dovoljno blizu i onima sa sjevera i onima sa juga pa zašto ne iskoristiti taj grad susreta da ovdje organiziramo i samu konferenciju, objašnjava Capan.

Organizatorima je važno da i ljudi izvan Karlovca upoznaju grad, i to ne samo kao grad susreta, nego kao grad koji može puno toga ponuditi, ne aamo u turističkom već i u edukacijskom i znanstvenom smislu.

Na konferenciji među ostalima sudjeluju  Boris Jokić (Institut za društvena istraživanja), Toni Šćulac (PMF - Split), Mirko Butković (Akademija tehničkih znanosti Hrvatske), Zrinka Mesić (VUKA), Albert Gajšak (CircuitMess), Blaženka Divjak (FOI - Varaždin), Saša Ceci (Institut Ruđer Bošković) i Vernesa Smolčić (PMF - Zagreb), STEMI) te Dorian Božičević (Hrvatski astronomski savez), a program StemKe nalazi se OVDJE.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!