21:06 / 25.10.2019.

Autor: Vesna Zovko/V.M./HRT

Dva mjeseca je na teretnom brodu Dea vodila foto-dnevnik

-

-

Foto: - / -

Jedna diplomska izložba privukla je neuobičajenu pozornost poklonika umjetnosti, posebno fotografije. Simpatičnu malu Galeriju f8 Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu f8 zauzela je velika fotografska priča.
Jedna diplomska izložba privukla je neuobičajenu pozornost poklonika umjetnosti, posebno fotografije. Simpatičnu malu Galeriju f8 Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu f8 zauzela je velika fotografska priča.

Žena na brodu; brodski dnevnik; dvomjesečna brodska svakodnevica; tragom muških kapetanskih predaka, djeda i oca – sve je to bio veliki izazov za mladu i darovitu Deu Boticu, koja nam svoju umjetničko-obiteljsku priču odmata od samog naziva izložbe.

- Naziv izložbe 'Delta Oscar Mike' prema NATO fonetskoj abecedi, koja se koristi unutar broda radi lakše komunikacije, ima značenje DOM, a zapravo tim naslovom nastojim unijeti element osobnog  intimnog u brodski diskurs. Inače sam rodom s otoka Korčule, što je bitna činjenica budući da je Korčula poznata po pomorskoj tradiciji. Kao kći i unuka kapetana duge plovidbe osjetila sam potrebu i važnost dokumentiranja pomorske tradicije, objašnjava Dea Botica.

Dok se drugima sve može doimati kao uzbudljiva avantura slična mnogim filmskim pričama, za Deu je sve vezano za brodska putovanja bilo svakodnevica. Sjećanja na djetinjstvo zapravo su sjećanja na uzbudljive priče s dalekih mora kojima su plovili njezin djed i otac, a onda se i ona sam odvažila na morsku pustolovinu.

- Zapravo, moje prvo brodsko putovanje bilo je još 2002. godine kada sam s nepunih osam godina na brodu za hlađeni teret, gdje je moj otac bio kapetan, provela mjesec i pol dana. Tada sam sve svoje utiske zapisivala u mali brodski dnevnik, a s obzirom na činjenicu da sam jedina od mlađe generacije svoje obitelji sa ženske strane, koja je imala direktno brodsko iskustvo, osjetila sam važnost i zadaću da fotografijom dokumentiram pomorsku tradiciju koja bez muškog nasljednika nestaje, priča nam Dea.

- Poseban je i neopisiv osjećaj biti nasred mora, oceana, istodobno sićušan i velik, bez uobičajenih načina komunikacije i sigurnosti. Nekima zastrašujući, a meni umirujući osjećaj, nastavlja Dea i dodaje: Fotografska serija nastaje na dvomjesečnom putovanju obalama Sredozemnog mora, Crnog mora pa i zapadne Afrike. Ono što je mene zanimalo je taj dio brodske svakodnevice iz pozicije nekog drugog promatrača koji uči rituale i njihove dnevne rutine, i prati ih na tom njihovu putu tijekom plovidbe.

S posebnom pažnjom ističe ljubav i podršku obiteljskih pomoraca, djeda i oca, koji su unatoč opasnostima koje za mladu djevojku nosi život na brodu, učinili sve kako bi joj pomogli ostvariti fotografske i obiteljske snove, i spojiti ih u jedno - neopisivo i dragocjeno.

- Intimne memoare i fotografije brodske svakodnevice objedinjujem u fotografsku knjigu koja je svojevrsni anti-brodski dnevnik jer prikazuje jedan širi kontekst prilagodbe, i mojih osjećanja koja su se pojavljivala tijekom boravka na brodu, otkriva nam Dea.

A kako je posada reagirala na dvomjesečni boravak fotografkinje na brodu?

- To je prostor koji je bio užasno izoliran, od društva i ostalog tako da ta druženja su se intenzivirala. Moja pozicija uz fotoaparat je unijela novu dinamiku u taj prostor i možda je na početku taj fotoaparat je bio svojevrstan štit, no nakon nekog vremena je ta neugoda nestala, zaključuje Dea Botica

Uz fotografije i brodski dnevnik, ono najljepše što nosi s tog putovanja punog simbolike i asocijacija, jest snažan osjećaj promjene, novog pogleda ne samo na vidike s broda nego i na život sam i tajanstvenu povezanost obiteljske pomorske tradicije s onim nečim što nosi u sebi. Izazov traganja, stvaranja, spoznavanja, udomljivanja toliko toga u zadivljujuće fotografske priče...

Izložba 'Delta Oscar Mike' fotografkinje Dee Botice u galeriji f8 na Trgu Republike Hrvatske 8 može se razgledati do 2. studenog, a što vas tamo čeka pogledajte u reportaži iz emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!