Džeparac u eurima, pazi se na svaki cent

18.01.2023.

19:58

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT

Džeparac u eurima

Džeparac u eurima

Foto: HRT / HTV

Na našu novu valutu privikavaju se i učenici. Neki uspješno, neki se još uče. A nema boljeg, nego uz džeparac. Preračunava se naveliko, uspoređuju cijene u kunama i eurima pa se matematika vježba i kada nisu na satu!

Još nedavno džeparac su, kažu nam učenici, dobivali u novčanicama, a sada im u džepovima zveckaju kovanice. Ali to im ne smeta.    

- Prije sam dobivala svake nedjelje po 20 kuna, a sada po euro i pol ili dva, govori Katarina, 6. razred.

- Oko 3, 3 i pol eura. Ako dobijem 5 eura džeparac to bi bilo 37 i pol kuna, rekla je Gabriela, 5. razred.

Nema greške - preračunavaju kao veliki. Ali paze, kažu, na svaki cent.

To se nikada neće promijeniti i nitko nam, kažu, ne može oduzeti grickalice, odmor i naše dječje priče. Neki imaju i druge planove s džeparcem.

- Ja dobivam 2 eura tjedno i rastegnem nekako na tjedan, govori David.

Katarina je blagajnica u razredu.

- Prošle godine smo skupljali novce za izlete išli smo u Nacionalni park Krka i Zagreb i učenici su meni predavali novce za putničke troškove ili za obrok, priča Katarina, 6. razred. 

A budući da je sedam godina živjela s roditeljima u Njemačkoj, s eurom se vrlo dobro snalazi, pa će blagajnica razreda zasigurno ostati još neko vrijeme. U svakom slučaju njih nova valuta nije nimalo uznemirila. Znaju računati, a dok zvecka u džepu - dobro je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!