14:39 / 26.07.2018.

Autor: E.L.S./Hina

ECO HERITAGE TASK FORCE ove godine u Fužinama i na Cresu

-

-

Foto: - / -

Četrdesetak mladih iz 15 zemalja svijeta trenutačno volontira i uređuje okoliš u Fužinama, gdje će se zadržati 10 dana, nakon toga odlaze na Cres.
U Gorskom kotaru započeo je tradicionalni ljetni program Hrvatske matice iseljenika (HMI) ECO HERITAGE TASK FORCE, koji se ove godine održava u Fužinama i na otoku Cresu.

Četrdesetak mladih iz 15 zemalja svijeta trenutačno volontira i uređuje okoliš u Fužinama, gdje će se zadržati 10 dana, nakon toga odlaze na Cres, gdje će biti realiziran drugi dio projekta.

Osim volonterskog rada, mladi iz hrvatskog iseljeništva, imaju organiziranu jezičnu, medijsku i filmsku radionicu te izlete kojima se upoznaju s prirodnim ljepotama i kulturnom baštinom kraja u koji su došli.

Hrvatska matica iseljenika tradicionalno organizira dragovoljni program TASK FORCE u kojem mladi iz iseljeništva rade na zaštiti okoliša, obnavljajući zapuštene dijelove hrvatskoga prirodno-spomeničkog i kulturno-povijesnog prostora, pa je je i nastala transformacija projekta u ECO HERITAGE TASK FORCE.

Projekt je začet u jeku hrvatskih ratnih stradanja, 1992. godine, a iseljenička je mladež nastavila održavati TASK FORCE i u mirnodopsko vrijeme. Dosad su uspješno ostvareni projekti u Voćinu, Gornjem Brgatu kraj Dubrovnika, Skradinu, Daruvaru, Istri, na Plitvičkim jezerima, na otočiću Galovcu kraj Zadra, u Arboretumu u Trstenom, Motovunu, Zaostrogu, Stonu, Puli i Bakru s arheološkim nalazištima u Crikvenici, Novom Vinodolskom i Hreljinu, Kaštelima te Bjelolasici, Koprivnici, Dugoj Resi, Rovinju, Stonu, Murteru, Međimurskoj županiji, na otoku Visu, Šibeniku, NP Krka i Nin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!