07:38 / 20.04.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Edukativan program "Šuma bez pjesme" u zagrebačkome ZOO-u

-

-

Foto: - / -

Kreativci će moći slikati ptice na notnim listovima, a oni željni fizičke aktivnosti moći će svladavati poligon nadahnut ornitološkim bogatstvom jugoistočne Azije.
Zagrebački Zoološki vrt u nedjelju će održati edukativni program "Šuma bez pjesme" i tako se pridružiti istoimenoj, velikoj međunarodnoj kampanji Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija koja ističe važnost zaštite ptica pjevica u jugoistočnoj Aziji.

Kako izgleda šuma s pjesmom, a kako bez nje posjetiteljima će tijekom edukativnog programa u nedjelju od 11 do 18 sati, dočarati članovi ekološke grupe zagrebačke Osnovne škole Dobriše Cesarića.

Edukatori će u ZOO-u voditi posjetitelje u obilazak nekih vrsta ptica, uz korištenje dalekozora i teleskopa, a priređuju i edukativne kutke o pticama i njihovoj zaštiti.

Kreativci će moći slikati ptice na notnim listovima, a oni željni fizičke aktivnosti moći će svladavati poligon nadahnut ornitološkim bogatstvom jugoistočne Azije.

Okupljanje je na Zebrinu trgu, gdje će ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok i Mirna Berend građane pozvati da se donacijama pridruže akciji kojom se nabavljaju dalekozori za "Zelene knjižnice" u Indoneziji.

Za tu će svrhu ići i dio novca od prodaje suvenira koje izrađuje Mirna Berend, istaknuo je u priopćenju zagrebački ZOO.

Ekolozi smatraju da je iznimno važno nabaviti dalekozore za školarce u Indoneziji koji će tako moći promatrati ptice u prirodi - ondje gdje im je i mjesto.

Tako se djecu odgaja da kad odrastu, uz poštovanje vlastite kulture i tradicije, rade i na zaštiti ugroženih vrsta. Naime, zbog tamošnje kulture i tradicije, u trgovinu pticama pjevicama uključeni su milijuni jedinki. Ptice ondje služe za konzumaciju, tradicionalnu medicinu te kao kućni ljubimci. Zbog ljepote pjeva, ptice završavaju na natjecanjima u pjevanju te kao statusni simboli.

Uvriježeno je mišljenje da uhvaćene ptice pjevaju ljepše od uzgojenih. Time su ugrožene stotine vrsta ptica među kojima su balijski čvorak, beo, javanska zelena svraka, sumatranski drozd, žutoglavi bulbul i bjeloguza šama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!