EK pokrenula platformu "Izrazi svoju viziju" namijenjenu mladim Europljanima

11.05.2022.

17:24

Autor: V.K./HRT/Hina

3D digitalna platforma

3D digitalna platforma

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europska komisija pokrenula je novu interaktivnu 3D digitalnu platformu "Izrazi svoju viziju" na kojoj svi mladi Europljani tijekom Europske godine mladih mogu snimiti glasovnu poruku i u njoj podijeliti svoju viziju i ideje o budućnosti Europske unije. 

Personalizirana glasovna poruka može se snimiti na svim službenim jezicima EU-a, norveškom, turskom, srpskom, sjevernomakedonskom i islandskom. Nakon dodavanja poruke, iz svake snimke glasa generira se jedinstveni 3D prikaz zvučnog zapisa koji je u interakciji sa svakom drugom snimkom na platformi, i omogućuje svima da slušaju bilo koji glas, na bilo kojem jeziku, na bilo kojem uređaju u bilo kojem trenutku, objašnjava se u priopćenju.

- Platforma "Izrazi svoju viziju" utjelovljuje mlad, utjecajan, dinamičan i otvoren duh sustvaranja koji prati Europsku godinu mladih. U tom duhu želimo potaknuti mlade u Europi da se uključe, progovore i podijele svoje brige i ideje o budućnosti. Ova platforma nije mogla doći u prikladnije vrijeme za sve mlade, ne samo kao europske građane nego i kao članove društva koje sada, više nego ikad, prolazi kroz izazovna vremena, rekla je povjerenica Europske komisije za mlade Mariya Gabriel.

Platforma "Izrazi svoju viziju" pokrenuta je u okviru Europske godine mladih 2022., a mladi Europljani moći će na platformi progovoriti o raznim pitanjima - od zapošljavanja, klimatskih promjena, obrazovanja, mentalnog zdravlja do drugih tema koje smatraju važnima.

U Hrvatskoj je do sada već organizirano oko 70 aktivnosti u sklopu kampanje Europska godina mladih, a u nadolazećim mjesecima predviđeno je još 47 aktivnosti, rekla je Marina Smernić iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade (SDUDM), ujedno i nacionalna koordinatorica Europske godine mladih u Hrvatskoj.

Održat će se nacionalna konferencija na visokoj razini koju organizira SDUDM u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije. Konferencijom se želi doprinijeti ciljevima Europske godine mladih, podržati mlade da iskoriste mogućnosti mobilnosti i druge mogućnosti na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini kako bi postali aktivni i angažirani europski građani te razvili osjećaj pripadnosti Europskoj uniji, ističe se u priopćenju.

- Europska godina mladih pruža mladima brojne prilike za učenje, susrete i sudjelovanje u aktivnostima kako u Hrvatskoj tako i u cijeloj Europskoj uniji, stoga ih najglasnije pozivam da se uključe u inicijative i aktivnosti koje pokrećemo. Ovdje smo zbog vas, ovo je vaša godina i prilika da se vaš glas čuje, istaknula je Smernić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!