Ema Bošnjak najčitateljica u Zagrebu

20.05.2021.

20:12

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/P.F./HRT

Ema Bošnjak, najčitateljica grada Zagreba

Ema Bošnjak, najčitateljica grada Zagreba

Foto: Dnevnik / HRT

Dvanaestogodišnja Ema Bošnjak ponijela je titulu najčitateljice Knjižnica grada Zagreba za 2020. godinu. Koliko je knjiga pročitala, Ema nikada ne broji, ali zato su sve posuđene izbrojili u njezinoj knjižnici u Zaprešiću - i ponosno proglasili pobjednicu.

Ema Bošnjak, lani je posudila i pročitala čak 121 knjigu. Ova dvanaestogodišnja djevojčica, kaže da za čitanje uvijek nađe vremena bar 2 do 3 sata dnevno. Ona je najčitateljica Knjižnica grada Zagreba.

- Pa drago mi je i to mi puno znači, zato što mogu pokazati drugima da je isto važno čitati i da možete puno toga naučiti, rekla je Ema Bošnjak, dobitnica Nagrade za najčitateljicu godine.

Kada čitamo, odlazimo u svijet likova i na mjesta koja su često plod nečije mašte, ali kreiramo i svoj u koji često bježimo od stvarnosti.

- Psiholozi kažu da kad čitamo naš mozak svijetli. Knjige su doista jedno utočište koje je uvijek tu, jedno utočište u koje uvijek možemo svratiti i one nas nikad ne napuštaju, smatra Višnja Cej, knjižničarska savjetnica i ravnateljica Knjižnica grada Zagreba.

U današnjem svijetu tehnologije, sve što želimo možemo pročitati jednim klikom, pa su se i knjžnice morale približiti novim naraštajima.

- Malo čitaju, ne idu u knjižnicu, stalno su na mobitelima, ali postoji nekoliko učenika koji su kao ja da vole čitati, objasnila je Ema Bošnjak.

- E-knjige se mogu posuđivati putem naše ZAKI BOOK aplikacije, tako da trenutno imamo dostupno oko 40 naslova. Njih djeca mogu u svakom trenutku posuditi sa bilo kojeg mjesta i čitati, istaknula je  voditeljica projekta "Najčitatelj godine" Natalija Dragoja.

Online ili u knjžnici, knjige je važno čitati jer nas čitanje čini boljim i uspješnijim, a istraživanja su pokazala da djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!