Ema želi biti astrofizičarka: Glasujte za nju i pomozite da osvoji nagradu

20.09.2022.

15:59

Autor: HRT

Ema Donev

Ema Donev

Foto: Screenshot / YouTube

Ema Donev iz Ivanić Grada ima 14 godina, zaljubljena je u astrofiziku, fiziku i matematiku te vodi svoj YouTube kanal putem kojeg drugima pokušava približiti teme koje nju toliko fasciniraju. Ova ambiciozna tinejdžerica na korak je do ostvarenja sna. Naime, nalazi se u velikoj završnici globalnog natjecanja mladih znanstvenika Breakthrough Junior Challenge i potrebna joj je vaša pomoć kako bi osvojila prvo mjesto.


Radi se o godišnjem natjecanju koje potiče kreativno razmišljanje o znanosti. Natječu se srednjoškolci od 13 do 18 godina. Jedan od zadataka je i prijaviti video u kojem objašnjavaju teorijski koncept iz područja znanosti, fizike ili matematike.

Ema je jedina predstavnica iz Hrvatske i Europske unije, a trenutno je u napetoj završnici s mladim fizičarem Abelom iz Sjeverne Amerike koji je u međuvremenu prešao u vodstvo.

Svojim videom u 90 sekundi Ema objašnjava molekule DNA i RNA te 2. zakon termodinamike. 

Kako pomoći Emi da pobijedi? Potrebno je samo kliknuti LIKE na Facebook video, kao i na YouTubeu. Lajkovi se zbrajaju, a Emi možemo pomoći lajkanjem do 20. rujna (do ponoći po pacifičkoj vremenskoj zoni, dakle do 9 ujutro sutra po našem vremenu).

Ako pobijedi, Ema će osvojiti stipendiju za željeni fakultet u iznosu 250.000 dolara, kao i renovaciju škole koju pohađa u vrijednosti 100.000 dolara. Pobjednica ili pobjednik će odabrati i učitelja koji ga je inspirirao te potaknuo interes za znanost, a učitelj će biti nagrađen s čak 50.000 dolara.

Ema i inače kreira videozapise koje možete pogledati na njezinom YouTube kanalu Astrophysics for kids. Toplo preporučamo da zapratite Emin kanal!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!