Energetska pića nisu bezazlena

27.10.2022.

18:21

Autor: Goran Damjanić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Štetnost energetskih pića

Štetnost energetskih pića

Foto: Krasovski Dmitri / SHUTTERSTOCK

Iako mogu štetno utjecati na zdravlje, 65% učenika osnovnih i 85% učenika srednjih škola u Varaždinskoj županiji pije energetska pića. Posebno zabrinjava to što je trećina srednjoškolaca nakon konzumacije imala zdravstvene probleme.


Prepuni kofeina, taurina, ginsenga, guarane i ostalih tvari koje u povišenim količinama mogu biti kobne. Tzv. energetska pića sve su popularnija među mladima. 

Spomenka Kiđemet-Piskač, predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije, ističe da prosječno 60% djece od 4. razreda osnovne škole do 18 godina sve više konzumira energetska pića, što su rezultati sukladni istraživanjima koja su provedena i u europskim zemljama.

Da konzumacija energetskih pića može biti itekako opasna, pa i kobna potvrđuje tragični slučaj od lani kada je 12-godišnji dječak smrtno stradao nakon srčanog udara nažalost smrtno stradao, dok je 14-godišnja djevojčica iza Varaždina doživjela moždani udar, no srećom dobro se oporavila.

Oba slučaja liječnici povezuju izravno s korištenjem energetskih pića, radi čega je Savjet za zdravlje Varaždinske županije odlučio provesti istraživanje ne bi li se utvrdilo koliko točno mladi konzumiraju energetska pića.

A rezultati tog istraživanja poražavajući su - 9 od 10 tinejdžera kušalo je napitak prepun potencijalno štetnih tvari.

Istraživanjem je ispitano više od 5300 učenika. Mnogi od njih, srećom, svjesni su opasnosti. 

Ključ je, kao i u svemu, u kućnom odgoju i edukaciji.

U vremenima kad je mladima sve dostupno i nadohvat ruke, dajmo im priliku da odaberu ono ispravno.

Važnost edukacije

Konzumacija energetskih pića može izazvati pravu buru reakcija u organizmu, ali mnogi to još ne doživljavaju ozbiljno.

Doktorica Duška Glavaš, voditeljica Intenzivne jedinice Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Split, ponovno je upozorila na opasnosti stimulansa.

- Oni mogu biti različiti - alkohol, kava. droge, energetski napici, a  u kombinacijama mogu utjecati štetno na organizam, što u nekim okolnostima može doći do teških posljedica - zatajivanja srca i smrtnih ishoda, rekla je.

Poziva na edukaciju na svim razinama, i od roditelja i u školi i putem medija kako bi se upozorilo na štetnost konzumacije, osobito u većim količinama. Roditelje je zamolila da upozore djecu na opasnost takvih sredstava. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!