Erasmus plus - jača znanja i vještine, potiče zapošljivost

19.10.2021.

08:19

Autor: Dominique Bratović-Vela/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Dani Erasmusa

Dani Erasmusa

Foto: HRT / HTV

Erasmus plus najveći je program Europske unije za obrazovanje i osposobljavanje. Jača znanja i vještine, potiče zapošljivost. Važno je krenuti s povezivanjem mladih iz raznih zemalja od malih nogu.

Sve što naprave mali umjetnici iz riječkog Dječjeg vrtića Krnjevo poslat će u videu vršnjacima iz nekoliko europskih zemalja. Radili su, pokazuje Maja - šuškalice od riže i sjemenki i svjetionike.

Zajedno su u Erasmus projektu "Bez umjetnosti nema inovacija". Istražuju područja znanstvene pismenosti, matematike, prirode te recikliranje i način na koji se to kroz umjetnost može ostvariti, objašnjava Venessa Šćulac, kordinatorica Erasmus projekta, DV Rijeka.

Nedavno su ih i posjetili odgojitelji iz Latvije, Litve i Bugarske. Razgovarali su, kaže David "na engleski". Odgojiteljica Elena Predrag priča kako su djeca s roditeljima istraživala te zemlje i to ih je potpuno okupiralo.

Najbolji savjet zašto i kamo otići na razmjenu ili stručnu praksu srednjoškolci će dobiti od bivših Erasmusovaca. Student Tehničkog veleučilišta Stjepan Haramustek kaže kako je na razmjeni naučio raditi sa strojevima koji u Hrvatskoj nisu dostupni, a najbolja mu je, dodaje - komunikacija sa studentima.

Profesor na Tehničkom veleučilištu Mario Banušić naglašava kako je to velika pomoć i profesorima - jer od svojih drugih kolega doznaju novosti koje mogu primjeniti u svojoj nastavi. Ni epidemija COVID-a nije smanjila interes za suradnju, prijavljeno je 130 događaja diljem zemlje, najviše dosad.

Kad je epidemiološka situacija povoljna tada se održavaju fizički, a kad je nepovoljna onda se prebacuju u 'online format'. Za razmjenu, stručnu praksu i projekte mobilnosti Hrvatska ove godine ima 28 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!