Erasmus+ "The Magic of Water"

17.10.2019.

07:51

Autor: Zoran Vakula/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

default error photo
O nekim od Erasmus+ projekata govorilo se u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" - manje o poljoprivrednom projektu na Veleučilištu u Požegi - a više o "The Magic of Water".
Erasmus+ program je EU-a za obrazovanje, osavršavanje i mlade u Europi, u kojem je objedinjeno sedam prethodnih EU programa pa se prilike nude različitim pojedincima i organizacijama, posebice učenicima i studentima, jer proračun programa omogućava studiranje, osposobljavanje i stjecanje iskustva u inozemstvu za, procjenjuje se - više od 4 milijuna Europljana.

Kroz različite aktivnosti kroz godinu učenici istražuju, obrađuju i analiziraju podatke te zaključuju i tijekom projektnih tjedana u jesen i proljeće, svaki put u drugoj zemlji, prezentiraju svoje radove te tako stječu kompetencije važne za život, između ostaloga - i mobilnosti.

O nekim od Erasmus+ projekata govorilo se u četvrtak ujutro i u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" - manje o poljoprivrednom projektu na Veleučilištu u Požegi - a više o "The Magic of Water", u okviru kojega ovaj tjedan u Hrvatskoj, kao gosti XV. gimnazije iz Zagreba, popularnog MIOC-a, borave učenici srednjih škola: Devonport High School for Girls iz Plymouth-a (Ujedinjeno Kraljevstvo), Justus-von-Liebig Gymnasium iz Neußäs-a (Njemačka) i "Moise Nicoara" iz Arada (Rumunjska).

Četiri su temeljna područja na kojima intenzivno rade u okviru projekta "The Magic of Water":
Voda kao osnovni element u prirodi,
Voda kao izvor energije,
Voda kao put - trgovačke rute i
Analiza vode.

Učenici rade samostalno, uz vodstvo i povremenu pomoću svojim profesora te u bliskoj suradnji sa svojim vršnjacima, što znatno poboljšava njihove jezične i socijalne vještine.

Članovi hrvatskog dijela projektnog tima su profesori: Biljana Agotić Smital, Sanja Antoliš, Iva Čorak, Zrinka Mavračić, Ira Potočnik Čižić, Eva Špalj, Sanja Vučetić te Aneta Copić, koja je kao voditeljica hrvatskog dijela projekta gostovala u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska". Osim nje, o projektu je govorio i prof. Phillipp Denk, voditelj cjelokupnog projekta koji uključuje četiri škole, te učenici koji u njemu sudjeluju: Benno Eberhard i Petar Pavić.

Od subote, od kada je počeo projektni tjedan u Hrvatskoj, sudionici su već posjetili Plitvička jezera, Solin, Split i Omiš, a u nastavku tjedna borave u Zagrebu, gdje su, osim predavanja u MIOC-u, već posjetili Državni hidrometeorološki zavod i još će Institut Ruđer Bošković te Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Zagrebu.  I naravno, dodatno upoznati ljepote i blagodati Hrvatske o kojima se moglo čuti:

prof. Phillipp Denk: "Temperatura vode je znatno niža nego u Hrvatskoj tako da nam je bilo jako drago da smo u listopadu boravili u Hrvatskoj, a ne u Njemačkoj... I još smo se mogli kupati u predivnom gradu Splitu, što je za nas Nijemce sredinom listopada jako neobično."
Benno Eberhard: "Najviše su mi se svidjela Plitvička jezera, čija ljepota oduzima dah."

I dok je razgledavanje turističkih ljepota usputna, dodatna dobrobit projekta "The Magic of Water", osobito je važna društvena suradnja učenika i profesora:

Petar Pavić: "Najviše mi se sviđa mogućnost društvene interakcije nas učenika iz različitih zemalja."
Benno Eberhard: "Jako mi je zanimljivo upoznati drugu kulturu. Sada gledam RH uz drugog kuta i još mogu malo naučiti hrvatski jezik."

Kako je bilo hrvatskim učenicima tijekom projektnih tjedana u Njemačkoj i Rumunjskoj može se doznati na internetskim stranicama XV. gimnazije.

Nastavak takvih oblika suradnje, kao i razmjena novih znanstvenih iskustava i spoznaja - nakon ovog tjedna u Hrvatskoj - nastavit će se na proljeće u Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj, a sudionici se nadaju sličnim projektima i u budućnosti. Štoviše, neki od njih možda će studirati zajedno na nekom od sveučilišta u Europu, kao što trenutačno planiraju Benno i Petar...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!