11:52 / 02.08.2020.

Autor: Irena Košar/Dnevnik/IMS/HRT

Europassovim životopisom do boljeg posla

-

-

Foto: - / -

Europska unija već 16 godina na internetskoj platformi Europass nudi drukčiji način pisanja životopisa. U novoj inačici kandidatima je omogućen izravan kontakt s poslodavcem.
Svima koji traže posao životopis je prvi, a često i presudan kontakt s poslodavcem. A kada na jedan oglas za posao stigne više stotina životopisa, teško se istaknuti. Zato Europska unija već 16 godina na internetskoj platformi Europass nudi drukčiji način pisanja životopisa. U novoj inačici kandidatima je omogućen izravan kontakt s poslodavcem.

Da je dobar životopis prvi korak do uspješnog pronalaska posla, zna i maturantica Paula iz Varaždina.

- Ja sam si Europass napravila u drugom razredu u srednjoj školi, to smo radili putem jednog programa u školi. Puno znači za učenike, jer ih na neki način priprema za buduće njihovo zanimanje, rekla je.

- Oni kreću s učenjem u trećem ili pak četvrtom razredu, odnosno u zadnjem razredu svojeg naukovanja zbog toga što nakon toga izlaze na tržište rada, rekao je Saša Pokos, nastavnik i voditelj europskih projekata u Gospodarskoj školi u Varaždinu.

Zahvaljujući Europassu, studentica treće godine Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Marija Šurina zaposlila se već nekoliko puta.

- Informacije o vještinama studenti mogu samo upisati u svom profilu i tako izraditi i životopis i motivacijsko pismo. Korisnici na temelju on line profila mogu kreirati velik broj životopisa koji mogu ciljano prilagoditi određenoj vrsti zaposlenja ili obrazovanja za koju se prijavljuju, rekla je Marija.

Iako Europass postoji već 16 godina, odnedavno je poboljšan i omogućit će neposredan kontakt s poslodavcem. Već u prvom tjednu 50.000 zainteresiranih kreiralo je svoj životopis.

- Studentima jako puno znači direktan kontakt s poslodavcima, s obzirom na to da tako oni mogu direktno saznati čime se poslodavci bave, koja radna mjesta im poslodavci nude, rekla je Nikolina Renić, stručna suradnica u  Centru karijera na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Tržište traži mlade ljude, a dobro napisan životopis mnogima bi mogao otvoriti vrata za novi ili pak prvi posao.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!