'Special Power' kup - sportska liga za djecu s poteškoćama

14.04.2023.

07:00

Autor: Anita Bartolović/ Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

"Special Power" kup

"Special Power" kup

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ovog se tjedna u Rovinju mogao pratiti pravi nogometni spektakl. Europski "Special Power" kup sportska je liga za djecu s teškoćama u razvoju, a cilj je omogućiti im ravnopravnost u sportu te socijalizaciju. Na terenu su se uz domaća klupska imena našla i dva europska kluba. 

Tehnika je poznata svima. Najvažnije je dobro igrati obranu i čuvati svoju mrežu od golova. 

- Treba ići u drugu stranu, malo u lijevu malo u desnu i obraniti se, rekao je Karlo Jedina iz NK Osijek.

Nogomet mi je zanimljiv sport i što s loptom igramo, a najdraži klub mi je Manchester United, kazao je Luka Pokupec.

Protiv najdražeg kluba Luka nije uspio odmjeriti snage. Ali zato protiv većine domaćih klubova i poznata dva europska jest. NK München i NK Barcelona došli su na "Special Power" kup pokazati svoje tehnike i vještine. 

- Nogomet volim odmalena, a moj najdraži igrač je Xavi Hernandez i odmalena volim što sam dio svojega tima, kazao je Adria Alonso.

Veliko bogatstvo 

Svih 12 klubova pod budnim okom trenerica. Poseban je ovo turnir za sve koji sudjeluju. 

To je jedno veliko bogatstvo, jer oni uče od nas, ali i mi od njih. Tu je velika želja za rastom u svim aspektima, za socijalizacijom, želja za formiranjem, odnosno želja da se bude dijelom grupe i društva. Na nama je da budemo uz njih u tom njihovu rastu i razvoju, objasnila je Beth Puigdesens, psihologinja. 

- Oni su inače skloni debljanju i različitim bolestima i bitno je i zbog druženja i svega da se sastaju ovako mi znamo dva mjeseca unaprijed kad je turnir, ali to je ono svaki dan kad krećemo s kim igramo tako da baš se vesele tome, kazala je Silvija Kovač.

Domaći i europski klubovi

Vesele se tome i organizatori. Ove je godine prvi put organiziran međunarodni turnir u kojemu sudjeluju i domaći i europski klubovi. 

Preko 12 ekipa ove godine, nadamo se da ćemo s ovim europskim kupom povezati sve te mlade, djecu s poteškoćama u razvoju i dovesti ih ovdje u Hrvatsku u naš Rovinj da uživaju u ovim predivnim trenucima, kazao je Dario Jagić, organizator europskog "Special Power" kupa. 

Jer na kraju kupa nisu se zbrajali samo golovi već i stečena prijateljstva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!