15:10 / 27.05.2021.

Autor: V.M./HRT

Festival za djecu koji su osmislila djeca

Plesni zbirkus

Plesni zbirkus

Foto: Plesni zbirkus / promo

Plesni zbirkus jedina je manifestacija u regiji koju suprogramiraju djeca, a što su riječki klinci pripremili, može se vidjeti do 1. lipnja.

- Jamčimo odličnu zabavu (i edukaciju) za riječku djecu i mlade, a pozvani su i odrasli, poručuju organizatori koji za otvorenje Plesnog zbirkusa najavljuju plesnu predstavu za djecu i odrasle „Zemlja snova“.


Plesna predstava „Zemlja snova“, koju će u petak u 18 sati u HKD-u na Sušaku izvesti slovenska skupina Muzeum, temelji se na stripu „Mali Nemo u Zemlji snova“ Winsora McCaya, stripovskom remek-djelu snova i fantazija koji je tjedno izlazio u New York Heraldu od 1905. do 1911. godine.


- Njegova su glavna tema fantastični snovi malog dječaka nacrtani u stilu art nouveaua. Zemlja snova drugi je dio trilogije Sleep/Spavanje koja se bavi temom sanjarenja i spavanja. Njezin prvi dio, Spavanje | oblici, pejzaži, bića (2019.), bavi se temom tijela u umjetnosti između budnosti i snova, a trilogija je zaključena plesnom predstavom Arhitektura snova, III. (2021.), napominju organizatori.

"Zemlja snova"

"Zemlja snova"

Foto: Plesni zbirkus / promo

U nedjelja u 18 sati u dvorište Akademije primijenjenih umjetnosti na Kampusu, odnosno u Filodrammaticu, ovisno o vremenskim prilikama, stiže „Zvučna kuhinja“ slovenskog autora Petera Kusa. Radi se o interaktivnoj obiteljskoj zvučnoj izvedbi.


- Tema „Zvučne kuhinje“ je sinestezija, preklapanje sluha s ostalim osjetilima, posebno okusom. Izvedba uspostavlja veze između glazbe i gastronomije koja već postoji u svakodnevnom životu i kulturi i spaja ih u višeosjetilno kazališno iskustvo, ističu organizatori.

„Zvučna kuhinja“

„Zvučna kuhinja“

Foto: Plesni zbirkus / promo

U ponedjeljak, 31. svibnja, u 18 sati u Dječjoj kući na rasporedu je „Moja pravedna bajka – Pepeljuga“ slovenske skupine Transformator, a za utorak, 1. lipnja, u dvorištu Akademije primijenjenih umjetnosti najavljene su angažirana kazališna predstava i tribina za stariju djecu i mlade „Drugi bog“ TRY theatrea iz Hrvatske.


Plesni zbirkus donosi i vođene ture Filipa Borellija „Nevidljiva ljepota“ te radionice izrade instrumenata od recikliranog materijala i društveno angažiranog kazališta – kazališta potlačenih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!