Festival znanosti od 2. do 7. svibnja

29.04.2022.

08:28

Autor: HRT/Hina/J.L.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / SHUTTERSTOCK

Festival znanosti, najvažnija i najsveobuhvatnija manifestacija popularizacije znanosti, održat će se od 2. do 7. svibnja u 37 gradova diljem Hrvatske, ove godine ponovno uživo, a središnja je tema "Život", priopćili su u četvrtak organizatori Festivala. Tema "Život" nametnula se kao bitna u pandemijskim vremenima koja su potaknula brojna pitanja, među ostalima o krhkosti života, vrijednostima u životu i kako znanost utječe na život te kako ga može učiniti duljim i boljim. Uz glavnu temu posjetiteljima se nudi i niz drugih različitih tematskih perspektiva primjerenih trenutku življenja.


Zadana tema, ističu organizatori, uvijek se obrađuje sa znanstvenog, edukativnog i kulturološkog stajališta, a posjetitelje očekuju brojna predavanja, projekcije, demonstracije pokusa, radionice, tribine, okrugli stolovi, predstave i drugi programi namijenjeni popularizaciji znanosti primarno kod mladih (studenata i srednjoškolaca), ali i drugih ciljnih skupina.

Sudjeluje 37 gradova,  ove godine na rekordnom borju lokacija, te gotovo 2000 sudionika u programu, što ukazuje na važnost ove dugogodišnje manifestacije popularizacije znanosti za hrvatsku znanost i korisnike, ističu organizatori.

U Zagrebu se većina programa odvija u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, gdje će se održati i svečano otvorenje manifestacije te na još sedam lokacija u gradu.

Posjetitelje očekuje pet izložbi, 47 predavanja, 61 prezentacija, 97 radionica, a u njihovu kreiranju sudjelovalo je više od 400 sudionika.

U Splitu dvjestotinjak različitih aktivnosti

Sveučilište u Splitu organizira oko 200 različitih aktivnosti u gradu, u Kampus​u, na Peristilu i na Mejama, ali i u Sinju, Trilju, Muću, Ogorju, Imotskom, Kaštelima, Mosoru, Omišu​, te Zadru gdje će posjetitelji moći slušati predavanja, pogledati prezentacije, izložbe, pokuse te sudjelovati na radionicama, tribin​ama i okruglim stolovima.

Prvoga dana na otvorenju ispred zgrade triju fakulteta, ​posjetitelje očekuje niz zanimljivih​ pokusa, praktičnih aktivnosti na temu biljnog i​ životinjskog svijeta i escape room na temu ​"​Arhimed i Tesla igraju rulet u Las Vegasu​", a profesori PMF-a uz pomoć robotića pokazat će mogućnosti oponašanja ponašanja živih bića uz uporabu umjetne​ inteligencije​, najavili su na Sveučilištu​​.

Znanstveni principi i načini mišljenja

Svima željnim znanja Festival će ponuditi odgovor​e​ na ​brojna pitanja o životu, iz znanosti i umjetnosti, promovirat će zdrave životne navike, govoriti o rizicima konzumacije energetskih napitaka, o kvaliteti stanovanja,​ životinjskom i biljnom​ svijetu, moru, životu Kineskog zida, ali i o zračenju 5G mobilnih sustava, životima​ književnika te književnih likova, o obiteljskom pravu u svakodnevnom životu ali i pravu​ radnika na dostojanstven rad. 

​Posjetitelji će moći doznati i kakav je život umjetnika, kakve priče mogu ispričati kosturi te koji su​ rizici i ​dobrobiti unosa kuhinjske soli​. Isto tako će naučiti o životu nakon značajnih​ računovodstvenih i​ financijskih otkrić​a.

U programu Festivala u srijedu od 9 do 17 sati sudjelovat će​ istraživački brod Instituta za oceanografiju i ribarstvo BIOS DVA. 

Sa Sveučilišta poručuju da se kroz Festival znanosti promoviraju znanstveni principi i znanstveni način​i​ mišljenja.​ ​Posebna ​i ​ciljana skupina ​uvijek su im djeca jer ​im je cilj zaintrigirati ih ​kroz promociju znanosti, ​ali i ​potaknuti na proučavanje okoline i svijeta, ​te neke od njih ​nadahnuti da se​ žele baviti znanošću.

​Ulaz na Festival znanosti besplatan je za sve građane, a program namijenjen svim uzrastima.

Organizatori Festivala su sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!