11:20 / 21.12.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Filmubolnici.org - filmska destinacija za djecu pacijente

-

-

Foto: - / -

U program se već uključilo tridesetak hrvatskih bolnica koje već sudjeluju u akciji "Za osmijeh djeteta u bolnici" koju provodi Savez Naša djeca.
Uz šest zagrebačkih bolnica, projekt udruge „Djeca susreću umjetnost“ omogućio je uključivanje i ostalih bolnica diljem Hrvatske.

Projekt www.filmubolnici.org ide dalje. U suradnji sa šest zagrebačkih bolnica – Klinikom za dječje bolesti Zagreb, Dječjom bolnicom Srebrnjak, KBC Sestre Milosrdnice, KBC Zagreb, Psihijatrijskom bolnicom za djecu i mladež i Klinikom za infektivne bolesti - filmski program Sedmi nastavlja organizirati projekcije, kreativne radionice i susrete s gostima redateljima, glumcima i ostalim kreativnim djelatnicima iz svijeta filma u okviru programa MZO-a "Škola u bolnici".

U suradnji s partnerima iz Belgije i Švedske program je nadograđen online platformom www.filmubolnici.org na kojoj djeca pacijenti mogu gledati kvalitetne europske filmove, koristiti dodatne sadržaje i međusobno komunicirati. Platforma sadrži 12 dugometražnih i 30 kratkometražnih filmova prikladnih za djecu od 3 do 15 godina, kao i posebna obraćanja redatelja, glumaca pacijentima-gledateljima.

- Duži boravak bolesnika u bolnicama ponekad je nužan, stoga je svaki napor koji bi im omogućio da taj boravak bude lakši, ugodniji ili makar podnošljiviji je vrijedan naše pažnje. Bilo koja distrakcija, a pogotovo kvalitetna distrakcija  kao što je uranjanje u svijet filmske umjetnosti, može itekako unaprijediti i proces liječenja djetetu i njegovoj obitelji – izjavio je predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb prof.dr.sc. Jurica Vuković.

U program se već uključilo tridesetak hrvatskih bolnica koje već sudjeluju u akciji "Za osmijeh djeteta u bolnici" koju provodi Savez Naša djeca. Dosadašnji program financirali su Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni centar, no zahvaljujući europskim sredstvima i partnerstvu sa Savezom Naša djeca, od sada puno veći broj malih pacijenata krati svoje vrijeme u bolnicama gledajući pomno odabrane filmove primjerene njihovoj dobi. Projekt traje do kraja 2019. godine, pristup platformi je besplatan i potrebno je samo unijeti lozinku koju djeca dobivaju prilikom registracije svog boravka u uključenim bolnicama.

U selekciji filmova mogu se pronaći naslovi festivalski naslovi zemalja-partnera Švedske i Danske iz recentne europske produkcije za djecu i mlade. Od domaćih filmova tu su naslovi iz filmskog programa Sedmi kontinent s osobitim naglaskom na ostvarenja: "Otac" Veljka Popovića, "Profesor Balthazar: Bim Bam, Bum" i "Drama oko cvijeća", "Ježeva kuća" Eve Cvijanović, "Smijuljica i Kišni" Ivane Guljašević te hrvatskoslovensku koprodukciju serijala "Koyaa" Kolje Saakside.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!