14:46 / 26.01.2019.

Autor: Z.H./HRT

Financijska pismenost u Hrvatskoj na razini trojke

-

-

Foto: - / -

U doba digitalnog i virtualnog novca važno je znati dobro upravljati financijama. Temelj je to sigurnog i kvalitetnog života. Financijska pismenost, nažalost, Hrvatima nije jača strana.
Hrvati se ne mogu pohvaliti zavidnom financijskom pismenošću. Među 144 zemlje Hrvatska je na 35. mjestu. Najmanje financijskog znanja imaju mladi, donosi najnovije znanstveno istraživanje. Ono pokazuje da studenti nisu skloni preuzimanju financijskog rizika. Istodobno, polovina njih nije sklona višak novca ulagati primjerice u fondove.

- Razina financijske pismenosti u Hrvatskoj je 44 posto za odrasle osobe dok je europski prosjek 52 posto. Najranjiviji su mladi koji kreću u život i donose prve velike životne odluke - kaže Roman Šubić, viceguverner HNB-a i docent na HKS-u.

Da se financijska pismenost ocjenjuje školskim ocjenama, dobili bismo trojku. Lošiju ocjenu dobili bi mlađi od 19 godina i stariji od 70, pokazalo je istraživanje Hrvatske narodne banke i HANFE.

- Prošle godine 3660 učenika i studenata iz 29 gradova posjetilo je HNB i 100 učitelja prošlo je program osobnih financija. To pomaže, ali bez široke baze koja može doći kroz škole ne može se povećati opće financijsko obrazovanje - upozorava guverner Boris Vujčić.

Hvalevrijedan je i najnoviji znanstveni projekt proveden na sedam naših sveučilišta. Otkrio je da studenti slabo barataju financijskim vokabularom.

Potrošači koji znaju više o financijama i ekonomiji lakše će se othrvati financijskim izazovima i svakako pomoći da Hrvatska unaprijedi poziciju na ljestvici financijske pismenosti. Iako stojimo loše, Talijani, Portugalci i Rumunji, primjerice, još su nepismeniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!