Fotografsko 'Putovanje…' mladoga Jakova Zadre davno je počelo

07.11.2019.

19:07

Autor: K.S./V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

U zagrebačkoj Galeriji Ruža otvorena je prva samostalna izložba fotografija ‘Putovanje…’ mladog autora Jakova Zadre čije je fotografsko putovanje počelo čim je prohodao.
U zagrebačkoj Galeriji Ruža otvorena je prva samostalna izložba fotografija ‘Putovanje…’ mladog autora Jakova Zadre.

Putovanje je počelo davno, još kada je prohodao i prvi put primio u svoje ruke taj čudesni fotoaparat, stari Canon, u želji da uhvati svjetla grada. Opčinjavale su ga i zvijezde, svemir, beskonačnost, put kojem se ne nazire kraj. Vrlo brzo se zainteresirao i za prirodu: vodu, svjetlo, vatru, cvijeće,... ali i figuru žene.

Jakov Zadro hrabro nam dopušta zaviriti u njegov intimni svijet u kojem neumorno kruži i traži svoje svjetlo. Putujući svojom vijugavom cestom, pokušava zaustaviti vrijeme i ‘uhvatiti trenutak’.Fotografija je za nj poput zraka potrebnog za disanje, prenesene emocije su jasne, kroz njegove fotografije osjećamo melankoliju, hladnoću, usamljenost, ali i mnoga neizrečena pitanja…

- Upravo je svjetlo ono što gradi kompoziciju u djelima autora. Uspješnim miješanjem prirodnog i umjetnog svjetla stvara čarobne trenutke idile i mira s jedne te životne radosti s druge strane. Defokusirana pozadina naglašava dubinu unutar dvodimenzionalnog isječka, često na rubu prepoznatljivosti. Ali tada se u toj pozadini vidi vrlo intenzivan odnos s bojom kao često zanemarenim elementom fotografije, navodi Jelena Vidov.Je li svijet kugla ili ravna ploča, baš kao da se to pita model na fotografiji mladog autora. Igra s rukama na glavi sugerira zamišljanje svijeta s one druge strane, gdje sve stoji naopako. Zato model nastoji zaokrenuti glavu kako bi ispravio sve te naopake misli i probleme onih s donje strane svijeta.

- Cigareta bi mogla dati odgovor jer bi smjer dima otkrio pravu stranu odnosa gore-dolje, ali na žalost cigareta nije upaljena i lišeni smo otkrivanja što je stvarno gore, a što dolje. U istoj smo dilemi kao i djevojka, kaže Damir Matijević Alter.

Jednaku pozornost autor daje portretima i dijelovima ljudskoga tijela, osobito rukama, koje nas tjeraju da fotografiju dotaknemo. Poželimo i pridržati svijeću ili fenjer kako bismo obasjavali put vrsnom, za početak autoru, a vrlo skoro i zamijećenom umjetniku čija se kvaliteta vidi u smjelosti i poštivanju zakonitosti vrlo zahtjevnog medija.

Izložbu organizira Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata uz financijsku podršku Grada Zagreba – Gradskog ureda za branitelje, a bit će otvorena do 22. studenoga u Galeriji Ruža u Gundulićevoj 45 u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!