16:40 / 30.11.2018.

Autor: HRT

Francuska zabranila pljuskanje djece

-

-

Foto: - / -

Francuski parlament izglasao je zabranu fizičkog nasilja roditelja nad djecom, čime se svrstao uz bok većini država članica Europske unije, iako neće biti kazni za kršenje zakona.
Francuski parlament izglasao je zabranu fizičkog nasilja roditelja nad djecom, čime se svrstao uz bok većini država članica Europske unije, iako neće biti kazni za kršenje zakona.

Zabrana je potvrđena u gotovo praznoj dvorani Narodne skupštine jutros, s 51 glasom za, jednim protiv i tri suzdržana. Time se poništavaju roditeljska prava da discipliniraju svoju djecu tjelesnim kažnjavanjem koje je uvedeno u doba Napoleonove vlasti.

Zakon će osuvremeniti odredbom da se autoritet roditelja mora uspostavljati bez nasilja i da roditelji ne smiju pribjeći "fizičkom, verbalnom i psihičkom nasilju, tjelesnom kažnjavanju i ponižavanju". "Obrazovanje kroz nasilje može samo stvoriti još više nasilja u društvu. Isto tako vodi neuspjehu u školi, bolesti, samoubojstvu, antisocijalnom ponašanju i delikvenciji", rekla je Maud Petit iz centrističke stranke Demokratski pokret, koalicijski partner Macronove stranke Republika u pokretu. 

Zabranu je predložila francuska ministrica za ravnopravnost spolova Marlene Schiappa koja je za novine Le Parisien rekla da su roditelji u krivu ako vjeruju da je vikanje, šamaranje i povlačenje djece za uši ispravan način uspostavljanja autoriteta. "Nijedan tip nasilja nije edukativan", rekla je Schiappa.

Prva dama Francuske Brigitte Macron također je podržala zabranu, dok je nekoliko konzervativnih i zastupnika krajnje desnice prigovorilo da se zabranom upliće u privatni život obitelji. Slijedeći primjer Švedske iz 1966., 54 države svijeta, uključujući 22 od 28 zemalja Europske unije, među kojima je i Hrvatska, imaju zakone kojima se zabranjuje tjelesno kažnjavanje djece. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!