16:18 / 15.01.2018.

Autor: HRT

Gdje su nestale čarapice? - prva predstava doživljajnog kazališta za bebe

Foto: gkl-rijeka.hr

Foto: gkl-rijeka.hr

Foto: - / -

Istražujući nove kazališne forme, Gradsko kazalište lutaka Rijeka u petak će premijerno izvesti prvu riječku predstavu doživljajnog kazališta za bebe, 'Gdje su nestale čarapice?'
Istražujući nove kazališne forme, Gradsko kazalište lutaka Rijeka u petak će premijerno izvesti prvu riječku predstavu doživljajnog kazališta za bebe, 'Gdje su nestale čarapice?', najavila je ravnateljica GKL Magdalena Lupi Alvir. Predstava je namijenjena najmlađim gledateljima, uzrasta do tri godine, a mogu je pogledati i starija djeca.

Ova forma doživljajnog kazališta za bebe je vrlo popularna u svijetu, a u Hrvatskoj je do sad izvedeno svega nekoliko ovakvih predstava, rekla je Lupi Alvir. Ovo nije klasična predstava po formatu. Riječ je o obliku izvedbene umjetnosti na rubu između kazališne plesne izvedbe s animacijsklim elementima i likovno-zvučne instalacije u prostoru, kako bi se najmanjoj djeci, koja još ne mogu pratiti klasičnu priču predstave, u kazališe uvelo na doživljajnoj razini. Osmislila ju je i režirala Mila Čuljak, a scenografiju, kostime i vizualni identitet je osmislila Mejra Mujičić. Izvođači. ujedno koautori predstave, Alex Đaković, Damir Orlić i David Petrović, tijekom izvedbe su na podu, zajedno s malim gledateljima, koji se uključuju u izvedbu u zadnjem, interaktivnom dijelu.

Glazba u predstavi nastala je korištenjem pentatonske ljestvice, jer je utvrđeno da ona djeci tog uzrasta najviše odgovara. I rekviziti su odabrani u skladu s rezultatima istraživanja interesa i potreba djece, kao i boje scene i podloge na podu.

'Gdje su nestale čarapice?' odigravat će se u prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u kompleksu Benčić, kao početak programa 'Slatko kazalište', dijela programa Dječje kuće projekta Europske prijestolnice kulture 2020. Dječja kuća uredit će se u tzv. Ciglenoj zgradi, u neposrednoj blizini MMSU. Interesantan je podatak da su prostor u MMSU, u kojem će se izvoditi ova predstava, bile jaslice za radnike nekadašnje tvornice Rikard Benčić.

Pretpremijera je u dva termina, u 17 i 18 sati, je 18. siječnja, a premijera, također u dvije izvedbe, dan poslije. Malih gledatelja na predstavi može biti najviše 20, uz do 35 odraslih u pratnji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!