11:11 / 15.02.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Gimnazijalac Nikola na internetu naučio kako izraditi nož: Proces je dugačak, težak, prljav

Gimnazijalac Nikola na internetu naučio kako izraditi nož

Gimnazijalac Nikola na internetu naučio kako izraditi nož

Foto: Kod nas doma / HRT

Kuhinjski, vojnički, lovački ili švicarski – noževi su danas neizostavan dio svakog kućanstva koji nam uvelike olakšavaju život, bilo to u kuhinji, prirodi ili sportu. No, iza ovog običnog predmeta, stoji mnogo sati izrade koja nije nimalo jednostavna.

To dobro zna Nikola Brmež, učenik matematičke gimnazije u Osijeku, koji se bavi upravo izradom noževa.

- Oduvijek sam volio raditi rukama. Dok sam bio u osnovnoj školi, vidio sam emisiju o kovanju noževa i tada sam znao da je to to – time se želim baviti, priča Nikola.

- Mislim da je radio šest dana, imao je žuljeve na rukama, ali nije stao dok nije ručno izrezao oblik noža. To je bilo u sedmom razredu, priča Davor, Nikolin otac, i dodaje kako Nikola nije talent naslijedio od njega.

Nikola se o izradi noževa informirao na internetu i bacio se na posao.

- Proces je dugačak, težak, prljav, ali je veliko zadovoljstvo kad uzmeš gotov proizvod u ruku, kaže. Roditelji mu pružaju punu podršku i kažu kako im je drago da vrijeme provodi na taj način umjesto da igra igrice ili "visi" na mobitelu.

Nikola se nekoliko puta i ozlijedio, ali to ga nije pokolebalo.

- Rad me opušta, dok radim samo o tome razmišljam i super je osjećaj kad znam da sam nešto napravio i koliko sam truda u to uložio, kaže.

Osim noževa, Nikola izrađuje i predmete od kože poput remena i novčanika, koje onda poklanja prijateljima. Plan mu je upisati fakultet i istodobno razvijati svoj hobi, za koji se nada da će s vremenom prerasti u pravi posao.

- Zanati se, u ovo modernije vrijeme kada roboti preuzimaju sav posao, sve više cijene, priča Nikola i dodaje kako se nada da će ljudi prepoznati vrijednost kvalitetnih stvari ručne izrade.

- Neka radi ono što voli i neka proba biti najbolji u tome, zaključuje Davor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!