11:24 / 13.04.2019.

Autor: Melanija Pović Jagarinec/V.M./HRT

Glazbeni put Šimuna Matišića - kao iz filma

Šimun Matišić

Šimun Matišić

Foto: - / -

Glazbeni put mladog Šimuna Matišića nalikuje kakvoj filmskoj biografiji: s vibrafonom ga je još kao dječaka pod svoje uzeo najveći hrvatski jazzist Boško Petrović, a samo koju godinu kasnije sprijateljio se i s možda najvećim jazz vibrafonistom Garyjem Burtonom.
Glazbeni put mladog Šimuna Matišića nalikuje kakvoj filmskoj biografiji. S vibrafonom ga je još kao dječaka u ljetnim školama u Grožnjanu pod svoje uzeo najveći hrvatski jazzist Boško Petrović. Samo koju godinu kasnije sprijateljio se i s možda najvećim jazz vibrafonistom svih vremena Garyjem Burtonom.

No kad je došlo vrijeme studija, Šimun se bez ikakva dvoumljenja odlučio za klasičnu naobrazbu, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, studij klasične kompozicije i klasičnih udaraljki, ali je paralelno nastavio nastupati s jazz sastavima, komponirati jazz i snimati albume.

Danas Šimun više nije čudo od djeteta, ali je u svojim ranim dvadesetima već gotovo pa zreli muzičar, sjajan vibrafonist, ali i bubnjar i kao takav je više nego ravnopravan sudionik na prilično živoj domaćoj jazz sceni. Iako još student, Matišić je već dobio niz nagrada, no nanizao je i nekoliko albuma.

Tako je jesenas objavio i svoj prvi autorski jazz album, pod nazivom Invocation. Na tom se albumu čuju Šimunovo obiteljsko jazz naslijeđe, formalno klasično obrazovanje, osobne preference, međugeneracijska interakcija i solidarnost starijih kolega jazzista koji su mu se pridružili u sekstetu: Kruno Levačić, Matija Dedić, Mario Bočić, Davor Križić, Zvonimir Šestak.

Samozatajan i skroman, Šimun je jedna od najzanimljivijih autorskih pojava na hrvatskoj jazz sceni posljednjih godina.

Pogledajte uvodne minute emisije Svijet jazza posvećene Šimunu Matišiću, a emisiju u cijelosti prikazujemo na usluzi HRTi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!