Glazbu za prvu slikovnicu Dana Browna izveli hrvatski umjetnici

26.02.2020.

18:47

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Američki pisac trilera Dan Brown, jedan od najpoznatijih svjetskih književnika, objavit će krajem ove godine svoju prvu slikovnicu ‘Divlja simfonija’, koja uključuje glazbu što ju je skladao sâm autor, u izvedbi Zagrebačkog festivalskog orkestra iz Hrvatske.
Američki pisac trilera Dan Brown, jedan od najpoznatijih svjetskih književnika, objavit će krajem ove godine svoju prvu slikovnicu ‘Divlja simfonija’, koja uključuje glazbu što ju je skladao sâm autor, u izvedbi Zagrebačkog festivalskog orkestra iz Hrvatske.

Interaktivna multimedijska slikovnica ‘Divlja simfonija’ bit će dostupna na američkom tržištu od 1. rujna, a njezino će objavljivanje biti popraćeno i Brownovim prvim službenim glazbenim djelom od početka karijere dječjim albumom klasične glazbe koji će djeci i odraslima omogućiti novo, zanimljivije, višeosjetilno iskustvo zajedničkog čitanja.

- Kao dugogodišnjega glazbenika, Browna su nadahnule klasične simfonijske priče za djecu poput ‘Peće i vuka’, ali i mnoge slikovnice iz njegova djetinjstva. U ‘Divljoj simfoniji’ Brown kombinira glazbu i pisanu riječ za novi naraštaj mladih, koristeći se najmodernijom tehnologijom, priopćeno je iz izdavačke kuće V.B.Z., koja će objaviti hrvatsko izdanje slikovnice.

- Obožavam pripovijedanje i u svojim romanima uvijek nastojim ispreplesti raznolike teme, objašnjava Brown i dodaje: Bio sam uzbuđen što sam s 'Divljom simfonijom' mogao nastaviti nadograđivati tu ideju i osmisliti uistinu slojevito iskustvo, koristeći se istodobno trima različitim izričajima: likovnom umjetnošću, glazbom i riječima. Baš kao što opera zaokuplja svoju publiku prekrasnom scenografijom, dramatičnom glazbom i libretom, tako i 'Divlja simfonija' nastoji postati gozba koja istodobno zaokuplja oči, uši i um, izjavio je Brown.

‘Divlja simfonija’ jedinstvena je i zabavna interaktivna multimedijska slikovnica u kojoj zaigrani Maestro Miš svojim pouzdanim dirigentskim štapićem vodi čitatelje u posjet brojnim životinjskim prijateljima, od geparda i klokana do slonova i plavetnih kitova.

- Svaka prekrasno oslikana stranica ove dječje knjige bit će posvećena jednoj životinji i pružat će djelić duboke mudrosti za bolje snalaženje u životu. Djeca i odrasli moći će uživati u ovoj bezvremenoj interaktivnoj slikovnici na tradicionalan, klasičan način ili odabrati da uz čitanje poslušaju originalne glazbene kompozicije, po jednu za svaku životinju, u obliku njezina glazbenog portreta, koristeći se besplatnom interaktivnom aplikacijom za pametne telefone koja producira prikladnu pjesmu za svaku stranicu, ističu iz V.B.Z.-a.

Slikovnicu je ilustrirala poznata mađarska ilustratorica Susan Batori, čije su ilustracije prožete humorom prikladnim za dječji uzrast, a sadržavat će i dodatne tragove i zagonetne kodove za zainteresirane čitatelje svih uzrasta. U trenutku objavljivanja, popratna glazbena aplikacija bit će dostupna za besplatno preuzimanje preko stranice wildsymphony.com i s pomoću QR koda u samoj slikovnici.

Glazbu za slikovnicu izvodi Zagrebački festivalski orkestar (Zagreb Festival Orchestra) iz Hrvatske, a snima i producira američka diskografska i producentska tvrtka PARMA Recordings. Album ‘Divlja simfonija’ bit će objavljen istodobno s knjigom, a bit će dostupan preko svih glavnih digitalnih platformi.

Slikovnica će biti objavljena 1. rujna, a dosad je dogovoreno njezino objavljivanje u dvadeset sedam zemalja. Hrvatsko izdanje slikovnice objavit će nakladnik V.B.Z., dugogodišnji izdavač svih djela Dana Browna u Hrvatskoj.

Datum svjetske premijere koncerta ‘Divlje simfonije’ bit će objavljen naknadno, kao i datumi koncerata sa simfonijskim orkestrom koji će biti održani u desecima zemalja diljem svijeta, pa tako i u Zagrebu.

Dan Brown autor je brojnih svjetskih bestselera, poput romana ‘Da Vincijev kod’, ‘Inferno’, ‘Izgubljeni simbol’, ‘Anđeli i demoni’, ‘Velika obmana’ i ‘Postanak’, koji su prodani u 220 milijuna primjeraka i prevedeni na više od pedeset jezika.

Diplomirao je na Amherst Collegeu i Phillips Exeter Academy, gdje je predavao engleski jezik i kreativno pisanje prije nego što se potpuno posvetio pisanju. Trenutačno živi u Novoj Engleskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!