17:01 / 25.09.2019.

Autor: Ruža Ištuk/P.F./HRT

Gotovo 60% sumnjivih uzoraka srednjoškolaca i studenata - droga

-

-

Foto: - / -

Analiza na "Štamparu" je pouzdana, brza i besplatna. Roditelji ne moraju ostavljati podatke. Dobiju šifru i nakon 48 sati od predaje uzorka na internetskoj stranici zavoda pogledaju rezultate.
Već dvije godine postoji mogućnost da roditelji besplatno i anonimno u zavod "Andrija Štampar" u Zagrebu na analizu odnesu sumnjive tvari koje su pronašli u svojim kućama. Pokazalo se da je gotovo 60% donesenih uzoraka bilo pozitivno na drogu.

Uglavnom je riječ o roditeljima srednjoškolaca i studenata, a ustanovljeno je da se najčešće radilo o marihuani, ekstaziju i kokainu. U dvije godine od 136 analiziranih uzoraka 76 je pozitivno na drogu.

Analiza na "Štamparu" je pouzdana, brza i besplatna. Roditelji prilikom donošenja uzorka ne moraju ostavljati nikakva podatke. Dobiju šifru pomoću koje onda nakon 48 sati od predaje uzorka mogu na internetskoj stranici zavoda vidjeti rezultat analize. Uzorci se mogu donijeti ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10-12 sati. Uzorci su pozitivni na marihuanu, kokain, heroin, ali i na drugo. Nove psihoaktivne tvari velik su izazov i samim laborantima pa se trebaju stalno educirati i primjenjivati što sofisticiranije tehnike da bi se takve droge utvrdile. Jer i najmanje izmjene na strukturi mogu zavarati da se radi o nekom spoju koji dosad još nije poznat.

No zato su stanja uzrokovana konzumiranjem pojedinih droga liječnicima  dobro poznata. Kao posljedica konzumiranja marihuane često su prvo psihoze i razne psihotične reakcije pa napadi panike. Kao reakcija na kokain ili amfetamine se znaju dogoditi različite akutne paranoidne situacije.

Sve to je  moguće spriječiti. Savjetuje se da se prvo treba suočiti sa situacijom jer djeca nisu odmah ovisna o supstancama s kojima eksperimentiraju. Ima se vremena i prostora spriječiti razvijanje ovisnosti.

Roditelji s djecom trebaju provoditi više vremena i razgovarati, a na mrežnim stranicama zavoda "Andrija Štampar" dostupna je psihoedukacija i roditeljima i djeci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!