18:10 / 29.10.2021.

Autor: HRT/Hina

Greta Thunberg se priključila prosvjedu u Londonu uoči klimatskog summita

Greta Thunberg na prosvjedu u Londonu uoči klimatskog samita

Greta Thunberg na prosvjedu u Londonu uoči klimatskog samita

Foto: Tom Nicholson / REUTERS

Mlada klimatska aktivistica Greta Thunberg priključila se u petak prosvjednicima na bučnim demonstracijama pred londonskim uredom banke Standard Chartered, tražeći od financijskih institucija da prestanu financirati vađenje fosilnih goriva.

Prepoznatljivo lice globalnog klimatskog pokreta, Greta se nakratko pojavila na ulicama Cityja, financijske četvrti u središtu britanske prijestolnice u kojem su sjedišta najvećih svjetskih banaka i financijskih kompanija. "Ostavite ih (goriva) u zemlji" i "Možete li udisati novac" pisalo je na transparentima.

Thunberg (18) bi se trebala pojaviti i na prosvjedima u Glasgowu gdje će svjetski čelnici od nedjelje pokušati postići dogovor o smanjenju globalnog zagrijavanja, na UN-ovu klimatskom summitu poznatom kao COP26. Ona je nedavno prozvala političare da 30 godina samo pričaju, umjesto da djeluju kako bi se smanjio porast globalne temperature.

Aktivisti bi se trebali okupiti i u New Yorku i Frankfurtu te zahtijevati od financijskih institucija da prestanu upumpavati novac u iskorištavanje fosilnih goriva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!