14:47 / 29.08.2018.

Autor: V.M./M.V./Hina/HRT

Gulliver otvorio novu sezonu Žar ptice

-

-

Foto: - / -

Zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica u novoj sezoni donosi tri premijerna naslova - adaptacije klasika svjetske književnosti za djecu upotpunjene jednim domaćim mjuziklom.
Zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica u novoj sezoni donosi tri premijerna naslova - adaptacije klasika svjetske književnosti za djecu upotpunjene jednim domaćim mjuziklom.

Sezonu je u petak otvorila premijera predstave 'Gulliverova putovanja' koju prema legendarnom romanu Jonathana Swifta režiraju Saša Božić i Ksenija Zec.

Swiftov fantastični putopis o pomorcu koji na svoje putovanje u Liliput kreće prije više od tri stoljeća (1699.), oštra je satira onodobnog engleskog društva, koja ni danas ne gubi na aktualnosti.

Unatoč tomu što su 'Gulliverova putovanja' pisana kao satira namijenjena odraslim čitateljima, povijest je pokazala da su diljem svijeta ponajprije oduševila dječju publiku.

Žar ptica tako je postala zemlja Liliput, a prema dramaturškom predlošku Nikoline Bogdanović igraju Marko Hergešić, Ante Krstulović, Gorana Marin, Amanda Prenkaj, Petar Atanasoski, Vesna Ravenšćak Lozić, Dunja Fajdić i Damir Klemenić.

Kazalište na Bijeničkoj ulazak u predbožićno vrijeme obilježit će, pak,  2. prosinca premijerom mjuzikla 'Taj divni Otov Božić', koji će prema tekstu Vesne Ravenšćak Lozić i na glazbu Bojana Jambrošića režirati Robert Bošković.

Na sjevernom polu je radno i užurbano. Djed i Baka Mraz sa svojim se timom vilenjaka pripremaju za još jednu Badnju noć u kojoj će Djed obići svijet i usrećiti milijune djece. No, vilenjak Boris, ljubomoran na glavnog Djedovog pomoćnika Ota za kojeg misli da živi savršen život, odluči kako ovaj Božić Otu i neće biti baš savršen,  najavljeno je.

U drugom dijelu sezone, u ožujku 2019., Žar ptica 'seli' u Berlin, u priču koju po romanu 'Tonček i Točkica' jednog od najcjenjenijih njemačkih pisaca za djecu Ericha Kästnera postavlja Anja Maksić Japundžić.

Ovaj Kästnerov klasik jedan je od prvih realističnih urbanih romana za djecu koji govori o jazu između bogatih i siromašnih, ali i snazi prijateljstva, koja nadilazi sve zapreke,  napominju iz Žar ptice.

Prije gotovo devedeset godina Kästner u svom romanu opisuje dva usamljena djetinjstva. Točkica ima sve, ali nažalost nema iskrene roditeljske pažnje i prilike za zajedničko obiteljsko druženje. Tonček, pak nema baš ništa osim ljubavi i brige za majku.

Priča je to o djeci iz različitih socijalnih sredina, koji će svojom djetinjom iskrenošću i plemenitošću jedno u drugome prepoznati srodnu dušu,  poručuju iz tog kazališta.

Ekipa Vijesti iz kulture bila je na prvoj ovosezonskoj premijeri Žar ptice:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!