22:57 / 11.11.2019.

Autor: V.M./HRT

HGU-ova nagrada 'Status' od sad i za juniore

-

-

Foto: - / -

Hrvatska glazbena unija prvi puta organizira izbor i dodjelu Nagrada Status za najbolje mlade instrumentaliste. Cilj je u prvi plan staviti mlade glazbenike koji su vrhunski svirači, a tek traže svoje mjesto pod reflektorima.
Hrvatska glazbena unija prvi puta organizira izbor i dodjelu Nagrada Status za najbolje mlade instrumentaliste. Cilj je u prvi plan staviti mlade glazbenike koji su vrhunski svirači, a tek traže svoje mjesto pod reflektorima.

Poziv za prijave je otvoren za sve instrumentaliste mlađe od 18 godina i to do 15. prosinca. Video materijal može se poslati na adresu HGU-a statusjuniori@hgu.hr. Polufinalne večeri odvijat će se tijekom siječnja 2020. godine u četiri grada: Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu, a finalna večer će biti u Zagrebu u veljači iduće godine.

- U svakom gradu podružnica HGU-a odabire komisiju sastavljenu od najboljih domaćih glazbenika, dobitnika nagrade Status. Ideja je da se angažiraju lokalni glazbenici, kako bi i na taj način određenoj regiji dali dodatni značaj, napominju iz HGU-a

Svaka polufinalna večer imat će svoj 'kućni bend' koji prati mlade glazbenike prilikom svirke. Bend je također sastavljen od dobitnika nagrade Status, tako da je HGU jamči vrhunsku svirku. Na natjecanje se mogu prijaviti instrumentalisti svih glazbenih žanrova, od jazza, rocka, do etna i popa.

- Želimo stvoriti nove glazbene vrijednosti i omogućiti svim vrhunskim mladim instrumentalistima da preskoče nekoliko stepenica i skrenu pažnju na sebe. U svakodnevnom poslu se često susrećemo s nepoznatim bendovima u kojima svira barem jedan glazbenik s velikim potencijalom. Nažalost, okruženje takve mlade talente s vremenom natjera na odustajanje i preživljavanje na nekom potpuno drugom poslu, umjesto da im na vrijeme damo vjetar u leđa i brinemo o njihovoj budućnosti. Većina njih su premladi i nedovoljno iskusni da bi sami mogli napraviti ključne korake prema naprijed, poručuju iz HGU-a.

Hrvatska ne proizvodi dovoljno novih, zanimljivih glazbenih lica, smatraju u HGU-u napominjući da u 'prvom planu su uvijek isti ljudi i želja nam je da mladima osiguramo dovoljan medijski prostor kako bi pokazali svoje vještine, talent i potencijal'.

-  Upravo zbog toga smo osmislili zanimljive nagrade, koje bi finalistima i pobjedniku došle kao 'šlag na tortu', a sastoje se od svirki s najvećim domaćim glazbenim imenima. Naši finalisti dobiti će priliku nastupiti tijekom velikih koncerata, kao gosti najvećih domaćih bendova i solo izvođača, kako bi se što bolje prezentirali publici, a u budućnosti dobili angažman kakav zaslužuju, najavljuju iz HGU-a.

Detalje o nagradi Status za juniore u emisiji Dobro jutro, Hrvatska otkrio je glavni tajnik HGU-a Andrej Babić, a u studiju je nastupio mladi bend ectratis čiji su članovi Matej Blečić, Svibor Perković, Marko Bradaš i Roko Jurinec:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!