11:04 / 27.10.2020.

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

HNK poziva mlade da se s omiljenog trga presele u kazalište

-

-

Foto: - / -

Zagrebački HNK omiljeno mjesto stotina mladih za noćne izlaske, nakon kojih, nažalost, ne ostaju kultivirani prizori oko kazališne zgrade. Pa kad su u Upravi HNK već primijetili da mladi obožavaju kazališno zdanje izvana, pozivaju da zavire i unutra.
Upravo je zagrebački HNK omiljeno mjesto stotina mladih za noćne izlaske, nakon kojih, nažalost, ne ostaju kultivirani prizori oko kazališne zgrade. Pa kad su u Upravi HNK već primijetili da mladi obožavaju kazališno zdanje izvana, pozivaju da zavire i unutra.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ima, naime, originalnu pozivnicu za mladu publiku - 'Pretplatu za srednjoškolce i studente'.

Kako su se zavodnici lažno predstavljali i stoljećima prije interneta, je li Dalmatinska zagora jučer bila isto što je i danas i tko je Figaro - odgovori na ova i mnoga druga pitanja skrivaju se u kazalištu, a pretplata za srednjoškolce i studente zagrebačkog HNK pokriva ključne drame, balete i opere.

- Ona obuhvaća šest predstava, a za ova luda vremena u kojima živimo stvarno ne znam koji je bolji naslov: 'Idiot' ili 'Opasne veze', poručuje glumica Zrinka Cvitešić.

Uz dramu 'Idiot' i balet 'Opasne veze', tu su i sjajni 'Ljudi od voska', romantični balet 'Giselle', najpopularnija svjetska opera 'Seviljski brijač', i najizvođenija hrvatska – 'Ero s onoga svijeta', a mlade pretplatnike iznenadit će i neobična interpretacija klasične lektire - Žižekova 'Antigona'.

- Jako bi me zanimalo na koji način mladi danas vide i doživljavaju ono kako mi starkelje radimo i promišljamo kazalište, ističe glumica Nina Violić.

Ansambl, naime, traži angažiranu publiku, koja će otvoreno reći što joj se sviđa, a što ne.

- Spremni smo na vaše kritike, na mladima svijet ostaje! Stoga, učite od nas, kritizirajte nas, zabavljajte se s nama, jer tko čita, taj i sluša, a tko pažljivo sluša, taj je i u stanju razumjeti, poručuje operna pjevačica Lana Kos.

Sad su na redu srednjoškolci i studenti - pretplatiti se može do 2. studenog na internetskim stranicama HNK ili na blagajni kazališta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!