Hotel za pčele u Mačkogradu

25.05.2021.

12:02

Autor: Goran Ćelić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Hotel za pčele u Mačkogradu

Hotel za pčele u Mačkogradu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Zahvaljujući inicijativi „Djeca za bolji svijet“, koja je potekla iz Samobora i okuplja više od 50 djece u dobi od 5 do 12 godina, kroz edukativno,kreativne radionice i humanitarne akcije od malih nogu se može učiti koliko je bitno pomagati drugima i odnositi se odgovorno prema prirodi, životinjama i cjelom ekosustavu.

Jedan od projekata je Mačkograd u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu, gdje je oslikano i uređeno Sklonište za nezbrinute životinje Luč Zagorja, a upravo je u Mačkogradu ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska doznala i detalje o novoj akciji gradnje hotela za pčele doznala od pokretača inicijative "Djeca za bolji svijet" Lea Petrova:

Kroz novu aktivnost inicijativi „Djeca za bolji svijet“ u Samoboru su u nekoliko vrtića, a u sljedećoj fazi i na drugim mjestima gdje postoje cvjetnjaci u strogom centru grada, postavljeni hoteli za pčele, koje inače ne žive u košnicama nego samostalno i kao takve bave se isključivo oprašivanjem i potpuno su bezopasne za ljude.


- Ključna su karika ekosustava jer bez njih kao oprašivača, nema ploda, pa tako niti hrane .Unazad zadnjih par godina zbog upotrebe pesticida broj i kolonije pčela drastično su se smanjile diljem Planete, pa tako i u Europi u Hrvatskoj, ističu organizatori.


Ideja je da svaka kućica- hotel za pčele ima svoju markaciju, da se uz njega postavi i tabla na kojoj će biti napisana priča o važnosti tome koliko su pčele bitne.


- Sve skupa biti će interesatno kako za grad tako i za turiste koji dolaze u grad, smatraju u inicijativi „Djeca za bolji svijet“


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!