15:02 / 22.10.2019.

Autor: HRT

HRT bira hrvatskog predstavnika za Euroviziju mladih glazbenika 2020.

-

-

Foto: - / -

Hrvatska radiotelevizija (HRT) poziva mlade talentirane instrumentaliste u dobi od 12 do 21 godine da sudjeluju u izboru hrvatskog predstavnika na Euroviziji mladih glazbenika.
Hrvatska radiotelevizija (HRT) poziva mlade talentirane instrumentaliste u dobi od 12 do 21 godine da sudjeluju u izboru hrvatskog predstavnika na Euroviziji mladih glazbenika.

Izbor hrvatskoga predstavnika održat će se u dvije etape. Polufinale, audicija uz klavir, održat će se 31. siječnja 2020. u Studiju Bajsić HRT-a. Od ukupnog broja prijavljenih najviše njih osam, po ocjeni stručnog žirija, proći će u nacionalno finale koje će se održati 10. ožujka 2020. u Studiju 10 HRT-a uz sudjelovanje Simfonijskog orkestra HRT-a. Hrvatska završnica moći će se pratiti u izravnom prijenosu u programu Hrvatske televizije. 

Za Euroviziju mladih glazbenika 2020. mogu se prijaviti glazbenici sa statusom učenika ili studenta rođeni u razdoblju od 22. lipnja 1998. do 21. lipnja 2008., državljani Republike Hrvatske ili stranci koji žive u Hrvatskoj najmanje dvije godine. Prijave šaljite na mladi_glazbenici@hrt.hr, do 15. prosinca 2019., a što prijava mora sadržavati provjerite u Pravilima HRT-a za izbor predstavnika za Euroviziju mladih glazbenika 2020.

Eurovizija mladih glazbenika/Eurovision Young Musicians utemeljena je 1982. i pod pokroviteljstvom EBU-a održava se svake druge godine u nekom od europskih kulturnih središta. U ovom ciklusu odabran je grad Zagreb. Cilj ovog natjecanja  promocija je mladih glazbenih nada kao i podrška darovitim i perspektivnim umjetnicima. Karijere Juliana Rachlina, Julie Fischer, Natalie Clein... lansirane su upravo kroz ovaj projekt koji udruženim snagama već nekoliko desetljeća provode europski javni medijski servisi.

Od hrvatskih predstavnika najveći su uspjeh dosad postigli Monika Leskovar (koja je 1998. osvojila drugu nagradu) te Filip Merčep (koji se 2010. plasirao u završnicu).HRT u suradnji s Gradom Zagrebom bit će domaćin 20. Eurovizije mladih glazbenika (Eurovision Young Musicians) koja će se održati u Zagrebu od 15. do 21. lipnja 2020. Završnica natjecanja u kojoj će finaliste pratiti Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Enrica Dinda te proglašenje eurovizijskog pobjednika očekuje nas na sam Svjetski dan glazbe, 21. lipnja 2020. na Trgu kralja Tomislava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!