18:06 / 06.11.2020.

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

Hrvatska ima najbolji udžbenik u Europi

-

-

Foto: - / -

Prestižnu europsku nagradu "Belma", svojevrstan Oscar za najbolje obrazovne materijale, osvojila je Šestica, čitanka iz hrvatskog jezika za šeste razrede.
Prestižnu europsku nagradu "Belma", svojevrstan Oscar za najbolje obrazovne materijale, osvojila je Šestica, čitanka iz hrvatskog jezika za šeste razrede.

Zlatna Belma vjetar je u leđa već uigranoj ekipi autora. Reforma školstva oslobodila im je prostor za kreativnost, a svoje ideje primijenili su u razredu. 

- Moj razred je bio testna skupina. Čak su, moram priznati, izabrali boju na naslovnici, rekla je Diana Greblički-Miculinić, autorica čitanke "Šestica".

Mnogo se krije iza atraktivnih korica - od kanonskih tekstova sve do stripova i filma. Jer čitanka suvremenih generacija ne može biti "samo" čitanka. 

- Daje priliku da se kod djece razvije i kreativnost i kritičko mišljenje i rješavanje problema. Da se to književno iskustvo poveže s djetetovim iskustvom dosadašnjim i da mu se otvore neki novi svjetovi, kaže autorica.

Prepoznalo je to i 1300 profesora u 147 škola koji svoja predavanja temelje na Šestici.

- Učenici su jako zadovoljni, njima se kao prvo sviđa grafički, ilustracije su im poticajne i inspirativne i ono što im je posebno važno - da pitanja ispod teksta nisu preteška, kaže Marija Petrović, profesorica hrvatskog jezika u OŠ Vukomerec.

Jer šestaši traže više i interaktivnije -  čitanka ima i digitalno izdanje, posebno prilagođeno onima s disleksijom, prepuno zadataka i igara. I pravi je spas za obrazovanje putem interneta, tijekom pandemije.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!