Hrvatska u vrhu po konzumaciji kanabisa

27.06.2022.

21:04

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Konzumacija kanabisa

Konzumacija kanabisa

Foto: HTV / HRT

Zlouporaba droga - ponajprije među djecom i mladima, jedan je od globalnih javnozdravstvenih, ali i društvenih problema. 

Analiza otpadnih voda pokazuje da je Hrvatska uz Španjolsku, Nizozemsku i Sloveniju u samom europskom vrhu po konzumaciji kanabisa.

Raste potrošnja kokaina. Prema procjenama imamo između 7.200 i gotovo 12.000 visokorizičnih ovisnika o opijatima.

Prosječna dob liječenih ovisnika je 40 godina.

Prvi put liječničku pomoć traže oko 28., a eksperimentiranje počinje oko 17. godine.

Srednjoškolcima u Hrvatskoj droge nisu strane. 21 posto učenika barem je jedanput konzumiralo drogu, najčešće kanabis, a gotovo svaki peti petnaestogodišnjak probao je marihuanu.

- Izgleda da ćemo imati prvi put situaciju da su se djevojke nekako izjednačila sa mladićima, da nemamo više tu spolnu razliku da je veći udio mladića koji su probali marihuanu nego djevojke, ističe zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

U Hrvatskoj se marihuana više ne konzumira najčešće vikendom, nego svaki dan. Zapljena je sve više, ali u porastu je i kupnja putem interneta, pogotovo u pandemiji.

- Kolege iz Zagreba otkriju laboratorij marihuane i sad im trebaju svjedoci odu u susjedstvo nađu još jedan laboratorij marihuane. Znači strahovit pritisak ponude droga,ima je sve više, svakakve vrste, dobavni pravci su veliki, imate tu "Darknet poštu", pošiljke i tako dalje, govori Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga pri MUP-u.

Uz pojavu novih psihoaktivnih tvari raste i broj ovisnika o kokainu. Prednjači Zagreb.

- Tako da zbilja činjenica je da nam je konzumacija kokaina u zadnjih deset godina otišla puta tri, ista stvar je s anfetaminima, ističe pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Željko Petković.

Manje je liječenih ovisnika.

- Ukupno imamo 5378 osoba na liječenju, od njih se 518 liječilo prvi put. Od 2020. zapravo broj ukupno liječenih je 20 posto manji u odnosu na prethodne godine, a broj prvi put liječenih je 40 posto manji, ističe Maja Valentić iz Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti pri HZJZ-u.

Nova nacionalna strategija i akcijski plan obuhvatit će sve ovisnosti, o drogi, alkoholu, pušenju, kocki, klađenju i internetu, s naglaskom na prevenciju i bolje rezultate.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!