20:34 / 15.11.2020.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT

Hrvatski obrazovni brend u europskim školama?

-

-

Foto: - / -

Kako se nažalost sve "vrti" oko korone, broja zaraženih, samoizolacije, tako ni škole nisu pošteđene svih propisanih mjera, ali i straha od zaraze.
Kako se nažalost sve "vrti" oko korone, broja zaraženih, samoizolacije, tako ni škole nisu pošteđene svih propisanih  mjera, ali  i straha od zaraze.

Unatoč tome, učitelji se trude da se školsko gradivo provodi po planu, uz neke nove smjerove, ali i zanimljive izvannastavne aktivnosti. Tako bi jedna od njih- "Biosigurnost i biozaštita" mogla postati uskoro hrvatski obrazovni brend u europskim školama.

Maja Kassa, učiteljica geografije OŠ Vijenac iz Osijeka kaže da su kurikul za izvannastavnu aktivnost izradile ona i  Alemka Markotić, ravnateljica Kliničke  za infektološke bolesti "Dr. Fran Mihaljević” te ga poslale na odobrenje u Ministarstvo.

Učiteljica Kassa poručila je da će program "Biosigurnost i biozaštita" aplicirati za EU fondove jer planiraju taj kurikul "dići” na europsku razinu. Dodaje da nijedna država dosad nije na ovu ugrozu u obrazovanju odgovorila na ovaj način.

Da se i učenicima sviđa program o biosigurnosti i biozaštiti potvrdila je Nora iz 6. razreda i dodaje da je vrlo koristan u trenutačnoj situaciji.

U zadarskoj OŠ Šime Budinića izvannastavna aktivnost je glagoljaško pismo. Profesorica hrvatskog jezika i književnosti Ivana Bašić kaže da joj nije bio nikakav problem zainteresirati učenike. Dodaje da su za pisanje tih slova kupili posebne flomastere pa je učenicima sve zajedno još zanimljivije. 

Neki pak učenici čak imaju i primjedbe pa tako Buga smatra da u to doba ljudi baš i nisu imali mnogo mašte prilikom kreiranja slova kako bi ih bolje razlikovali.

Iako nemaju novu izvannastavnu aktivnost, u Obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu imaju zanimljivi smjer – modni tehničar. Profesori kažu da im novi kurikuli pomažu kako bi im nastava bila što  zanimljivija.

Profesorica hrvatskog jezika i povijesti Kristina Mikuš ističe da se radi o poučavanju uz veću slobodu, a učenica Tamara već sada zna da bi u budućnosti željela kreirati haljine ili vjenčanice.

Dakle, epidemiji unatoč, rađaju se nove ideje i izvannastavne aktivnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!