Hrvatski školski muzej: 120. obljetnica uz zatvorena vrata za posjetitelje

20.01.2021.

15:15

Autor: Hina/V.M./HRT

default error photo
Štefka Batinić, ravnateljica u potresu teško oštećenog i do daljnjega zatvorenog Hrvatskog školskog muzeja, koji obilježava 120. obljetnicu, rekla je da vjeruje kako će njegova obnova krenuti ove godine i nada se da stvari kreću najbolje, iako presporo.

Štefka Batinić, ravnateljica u potresu teško oštećenog i do daljnjega zatvorenog Hrvatskog školskog muzeja, koji ove godine obilježava 120. obljetnicu, rekla je da vjeruje kako će njegova obnova krenuti ove godine i nada se da stvari kreću najbolje, iako presporo.

Zgrada Hrvatskog učiteljskog doma iz 1889., smještena na Trgu Republike Hrvatske, u kojoj se od osnutka 1901. nalazi Hrvatski školski muzej, teško je stradala u ožujskom potresu, a u prosinačkom dobila i manja dodatna oštećenja. U međuvremenu se radila nužna sanacija kritičnih točaka i uklanjali potencijalni izvori opasnosti.- Zgrada ima više korisnika, dugi je niz godina bila opterećena neriješenim imovinsko-pravnim odnosima, no nadamo se kako se stvari ipak kreću nabolje. Iz naše perspektive možda presporo, no ne preostaje nam drugo do strpljenje, rekla je Batinić u razgovoru za Hinu.

Vjeruje da će najavljeni proces cjelovite obnove započeti u ovoj godini i da će Hrvatski školski muzej nastaviti svoj rad u obnovljenoj zgradi, no teško je reći kada bi to bilo.

- Nemamo nikakve projekcije ni obećanja, a kamoli jamstva u tom smislu. Imamo samo veliku želju da to bude što prije, a na listi naših želja je i novi stalni postav u obnovljenoj zgradi, istaknula je.

Batinić kaže da su želje jedno, konkretni planovi drugo, a realizacija treće, pa se "trenutno naš optimizam zasniva na željama, što znači da je na krhkim temeljima".

Izrazila je nadu da će uskoro od mjerodavnih dobiti informacije na temelju kojih će moći barem planirati jer, ističe, "privremenost se lakše podnosi ako se zna kada će završiti i ako se za to vrijeme pripremate za novi početak ili bolje rečeno na nastavak dosadašnjeg rada u boljim uvjetima".

Planovi za proslavu 120. obljetnice prilagođeni okolnostima

Muzej ove godine obilježava 120. godišnjicu svog osnutka, planovi su bili veliki, pripremalo se za obljetničke izložbe, pedagoške programe, predstavljanja odabranih predmeta iz muzejskih zbirki, tiskanje prigodne monografije. Zbog potresa i pandemije moraju se prilagoditi novim okolnostima.

- Računamo na međumuzejsku suradnju i na suradnju sa srodnim institucijama. Radimo na platformi za digitalne inačice izložbi koje ćemo predstavljati na našim mrežnim stranicama, a prigodne tekstove o muzeju, muzejskim zbirkama i ostalim djelatnostima muzeja objavit ćemo u tematskom broju njihovih Anala za povijest odgoja, najavila je.

Batinić ističe kako je Hrvatski školski muzej jedini školski muzej u Hrvatskoj, nastajao je i otvoren u vremenu iznimnog učiteljskog entuzijazma, "u vremenu kada je bilo moguće da učitelji izgrade svoju palaču i u njoj otvore školski muzej."

Upravo zato su u ovoj godini namjeravali intenzivirati suradnju s učiteljima i pružiti im mogućnost da predstave svoj rad u muzeju i podijele svoja iskustva putem prigodnih izložbi, tribina i predavanja.

Projekt o lijepim stvarima u 2020. imao dobar odaziv


Dijelom će sve to pokušati nadomjestiti putem zanimljivog muzejskog bloga, pokrenutog u svibnju prošle godine. Prve objave imali su u povodu Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja i otada imaju redovite tjedne objave svakoga utorka.Blog donosi većinom članke iz povijest školstva, školske baštine i muzejskog života, a planiraju uključiti više aktualnih tema, razgovora sa stručnjacima iz područja odgoja i obrazovanja, osvrte na pojedine događaje, nove knjige i slično.

- Riječ je o popularno-znanstvenim i stručnim tekstovima za širi krug čitatelja, a nadamo se da mogu biti korisni i istraživačima školske povijesti, studentima i učenicima, napomenula je Batinić, dodavši da se trude održati kontakt s publikom.

Kao posebno zanimljiv projekt, pokrenut krajem prošle godine, izdvaja '2020. godina: negativan test pozitivna sjećanja', u okviru kojega su pozvali učenike i nastavnike da se prisjete i zabilježe što im se lijepo dogodilo u 2020. godini te da im pošalju svoje zapise.

- Iznenadio nas je dobar odaziv, spontanost i životnost njihovih zapisa koje trenutno oblikujemo u 'knjigu sjećanja' na 2020. godinu, a predstavit ćemo je u digitalnoj inačici za Noć muzeja, najavila je.

Batinić kaže da sve to ipak ne može zamijeniti živi kontakt s publikom, posjete 'pravim' izložbama i sudjelovanje na muzejskim radionicama. - To nam nedostaje i ove su krize pokazale koliko je to važno i nama i našoj publici, zaključila je.
Noć muzeja 29. siječnja - u digitalnom okruženju

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!