Hrvatski studenti na svjetskom natjecanju u poznavanju naftnog inženjerstva

03.04.2021.

09:39

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV

Dominik Božić

Dominik Božić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Studenti 2. godine diplomskog studija Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Borna Leš i Dominik Božić dio su peteročlanog tima koji će ove godine braniti boje Hrvatske na svjetskom natjecanju u poznavanju naftnog inženjerstva – Petrobowlu.

- Kolega i ja bili smo prošle godine na natjecanju, no nismo uspjeli proći dalje. Shvatili smo kako stvari funkcioniraju, razradili smo taktiku, razgovarali s profesorima i tražili kandidate koji imaju europsko iskustvo, priča Borna, kapetan hrvatske Petrobowl reprezentacije, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska i dodaje kako su druga dva člana ekipe odradili praksu u mađarskom MOL-u, dok su trećeg našli po preporuci profesora.

Kako bi se kvalificirali za svjetsko natjecanje, morali su prvo osvojiti jedno od prva tri mjesta na europskom natjecanju, na kojem je sudjelovalo 15 jakih europskih fakulteta.

- Petrobowl je natjecanje gdje se ekipe natječu u odgovaranju na pitanja tehničke terminologije iz naftne struke, no ima i pitanje iz ne-tehničkih područja, na primjer povijest naftne struke ili ekonomije, objašnjava Dominik i kaže kako su briljirali na tim pitanjima i osvojili 3. mjesto na europskom natjecanju.

- Znali smo u kojim područjima smo malo jači, a u kojima slabiji, i to smo mogli primijeniti ove godine, dodaje.

Svjetsko prvenstvo održat će se potkraj rujna u Dubaiju, no točan datum još nije određen zbog aktualne situacije. 

- Ne zna se hoće li biti u online formatu ili ćemo putovati u Dubai, kaže Borna.

Borna Leš

Borna Leš

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Dominik i Borna trenutno su fokusirani na dovršavanje diplomskih radova, a ozbiljnije pripreme za natjecanje planiraju za lipanj.

- Postoji preporučena literatura, no teško ju je trenutno uz sve obveze svu izučiti. Moje osobno mišljenje je da studenti u svih pet godina fakulteta usvajaju znanja te za natjecanje prolazimo neku manju pripremu, smatra Borna.

Mladići kažu kako su njihovi mentori iznimno sretni i ponosni na njihov uspjeh.

- Ne samo da predstavljamo naš ogranak već i cijelo Sveučilište u Zagrebu - vjerujem da je i rektor jako ponosan. Radujemo se što smo dobili priliku da se natječemo i što smo se dobro spremili, nadamo se da ćemo ispuniti očekivanja, kažu i dodaju kako bi voljeli ostati u Hrvatskoj i znanje koje su stekli iskoristiti za poboljšanje nekih stvari u struci.

- Ali dakako otići i malo u svijet i sa stečenim novim znanjima i iskustvima pripomoći hrvatskom energetskom sektoru, zaključuju mladići.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!