Hrvatski učenici osvojili medalje na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi

20.12.2021.

21:27

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: smolaw / Shutterstock

Hrvatski učenici do 16. godina osvojili su četiri brončane i dvije srebrne medalje na 18. Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO), a u natjecanju je sudjelovalo 290 učenika iz 59 država, izvijestili su u sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Ovogodišnje natjecanje održano je hibridnom obliku od 12. do 21. prosinca u organizaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata, a natjecatelji su zadatke rješavali u svojim matičnim državama. Hrvatski su učenici pod nadzorom kamera i mikrofona rješavali dva teorijska i jedan eksperimentalni test u prostorijama zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, dok je po jedan mentor iz svake države sudionice bio u Dubaiju.

Dobitnici medalja su Karlo Ahel iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci (srebrna medalja), Roko Marić iz XV. gimnazije u Zagrebu (srebrna medalja), Ema Novak iz Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu (brončana medalja), Kim Radešić iz Gimnazije Pula u Puli (brončana medalja), Luka Duplančić iz XV. gimnazije u Zagrebu (brončana medalja) i Karlo Domijan iz prve Sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci (brončana medalja).

Izbor hrvatskih natjecatelja za Olimpijadu provodi se kroz sustav školskih, županijskih i državnih natjecanja u organizaciji i pod nadzorom Agencije za odgoj i obrazovanje i stručnih državnih povjerenstava za pojedina područja. Nakon održanih natjecanja na testiranje, u organizaciji mentora sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, pozivaju se učenici koji su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije. Nakon testiranja i odabira učenika organizirane su pripreme za natjecanje na PMF-u.

Mentori koji su sudjelovali u odabiru i pripremama učenika, te pripremi laboratorija i prijevodima zadataka na natjecanju djelatnici su Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF-a) Sveučilišta u Zagrebu: Tajana Begović i Danijel Namjesnik sa Kemijskog odsjeka, Andreja Lucić i Petra Cvjetko sa Biološkog odsjeka te Karolina Matejak Cvenić i Krešo Zadro sa Fizičkog odsjeka.

Zbog zahtjevnije organizacije u izvedbi natjecanja i organizaciji slobodnog vremena učenika mentorima su pomagali i studenti PMF-a. Sudjelovanje naših timova na Olimpijadi financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!