"Htjela bih da Petrinja bude opet sagrađena, lijepa i uredna"

27.05.2023.

20:41

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik/HRT

Mala Petrinjka Dora

Mala Petrinjka Dora

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dvije i pol godine prošle su od petrinjskog potresa, a život na pogođenom području i dalje je daleko od normalnog. No volonteri ne posustaju, stalno smišljaju nove programe kako bi najmlađim Petrinjcima pružili bezbrižno i ispunjeno djetinjstvo. A njihov predani rad prepoznala je i nagradila globalna grupa Montessori.

Vesela graja usred ruševina. Mnogo su već naučili o potresima, poplavama i požarima.


- Ne smijemo mi djeca sami paliti upaljačem jer možemo nešto zapaliti, kaže mala Petrinjka Maruška.


Svakodnevicu im uljepšavaju volonteri Udruge Iks koji u Petrinju stižu iz cijeloga svijeta.


- Nisam ovo očekivao. Ovoliko ruševina, uništenih zgrada. Prvi put to vidim, kaže Melvyn, volonter i student kriznog menadžmenta iz Francuske.


- Trenutno je jako veliki problem apatija građana koji su nekako digli ruke od svega, posebno ovi koji su izmješteni u kontejnerskim naseljima jer se ne zna kako, što i kada, kaže Nadja Matešić iz udruge Iks.


S ciljem da vrate osmijehe na dječja lica, uključuju i vatrogasce. Oduševljenje znanjem i opremom zajamčeno. Spreman je i ruksak za krizne situacije.


- I mobitel smo stavili, ako zapnemo u poplavi da zovemo 112, kaže malena Lucija.

Svako dijete ima pravo na kvalitetno obrazovanje, bez obzira na to odakle dolazi i koliko njegovi roditelji zarađuju

Leonor Diaz Alcantara, direktorica Montessori Global Education

Svoje radionice udruga Iks temelji na iskustvenom učenju. Zbog toga ih je poduprla grupa Montessori, koja djeluje u 94 zemlje.


- Svako dijete ima pravo na kvalitetno obrazovanje, bez obzira na to odakle dolazi i koliko njegovi roditelji zarađuju. Mislimo da možemo pomoći u stvaranju takvog okružja u Hrvatskoj i drugim dijelovima svijeta, kaže Leonor Diaz Alcantara, direktorica Montessori Global Education.


Kod nas su naišli na plodno tlo za svoje nove ideje. Traže suradnike jer imaju velike planove.


- Voljeli bismo imati svoj centar za obuku u Hrvatskoj. Sve zainteresirane pozivamo da se prijave, rado ćemo ih poduprijeti, kaže Diaz Alcantara.


A za Petrinju plan je samo jedan.


- Ja bih htjela da bude opet sagrađena, lijepa i uredna, kaže Dora.


I ne razumiju zašto još nije takva.

@hrvatska_radiotelevizija Malena Petrinjka Dora otkrila je što želi za svoj grad #hrt #zavas #fyp #petrinja #djeca ♬ original sound - HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!