Hvar: Policija uči djecu džudu

08.01.2020.

17:36

Autor: Mirta Šurjak/HRT

default error photo
Na našem najsunčanijem otoku Hvaru više od stotinu djece trenira džudo. U edukaciji i radu s mladima volonterski pomažu i djelatnici tamošnje policijske postaje.
Na našem najsunčanijem otoku Hvaru više od stotinu djece trenira džudo. U edukaciji i radu s mladima volonterski pomažu i djelatnici tamošnje policijske postaje.

Momci u plavom na tatamiju školske dvorane u Hvaru. Punih 5 godina otkako je džudo došao na naš najsunčaniji otok zahvaljujući džudašu Renatu Ščulcu, policajci pomažu u edukaciji i radu s mladima. Džudo je, naime, jedna od osnovnih vještina u nježnom svladavanju i privođenju prekršitelja zakona.

- Dosta smo truda uložili u rad s djecom. Ali najvažnije je to što su roditelji zahvaljujući povratnim informacijama od drugih s treninga
prepoznali naš rad i uključili djecu u džudo, kaže Ilija Ćaleta, policijski službenik i predsjednik AJK "Hvar".

- Dosta je interesantan rad s mladima. Oni su baš motivirani, objašnjava Ivan Škeva, policijski službenik, PP Hvar.

Zimi, kad utihnu hvarska pjaca i turistička vreva, itekako je živo u sportskoj dvorani. Džudaši dolaze s cijeloga otoka.

- Išla sam na balet, ali mi je bilo dosadno nekako. Privalčile su me borbe. I želim svim ženama pokazati da i one mogu trenirati judo, kaže Leona Besermini, AJK "Hvar".

U klubu uistinu i trenira desetak djevojčica. No gužva je s terminima. Dvoranom se koriste hvarska osnovna i srednja škola, pa džudaši treniraju nakon nastave, u kasnim večernjim satima, tri puta tjedno. Ostala dva dana u tjednu kombijem putuju na treninge u Jelsu.

- Zahvaljujući donacijama kluba,roditelja i grada Hvara uspjeli smo kupiti kombi. Ali najviše su se u to uključili roditelji i brojni hvarski ugostiteljski objekti, ističe Ivan Rebić, trener AJK "Hvar".

Mali Hvarani ostvaruju dobre sportske rezultate i na županijskoj razini. Osvojili su brojne medalje i bit će ih zasigurno još. A možda neki od njih, zahvaljujući džudu, jednog dana postanu i policajci, po uzoru na djelatnike Policijske postaje Hvar koji su im uz nesebičan entuzijazam prenijeli ljubav prema toj plemenitoj borilačkoj vještini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!