15:38 / 03.09.2020.

Autor: Ana Papec/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

"I ja mogu"

-

-

Foto: - / -

Na čakovečkim bazenima i sportskim terenima stotinjak učenika Gospodarske škole i Centra za odgoj i obrazovanje već dvije godine redovito vježba.
Na čakovečkim bazenima i sportskim terenima stotinjak učenika Gospodarske škole i Centra za odgoj i obrazovanje već dvije godine redovito vježba. Sport i rekreacija samo su neke od aktivnosti projekta "I ja mogu" koji se već dvije godine uspješno provodi na tom području.

Terapija sportom iznimno je važna. Osobito za one kojima je na bilo koji način narušeno zdravlje.

Sa željom da što više djece s teškoćama u razvoju potaknu na rekreaciju, Gospodarska škola i Centar za odgoj i obrazovanje krenule su u zajednički projekt vrijedan 2,5 milijuna kuna.

- Aktivnosti provodimo prema određenim mogućnostima. S obzirom na trenutnu situaciju jedno vrijeme su sad bili zatvoreni, odnosno nisu mogli provoditi aktivnosti, ali u pravilu te aktivnosti jedan do dva puta tjedno svakako, čak i tri  puta gdje je moguće ovisno o kojoj grupi, kaže ravnatelj Gospodarske škole Čakovec Renato Vinko.

Svi učenici za vježbanje su dobili trenirke, kupaće kostime i ostalu sportsku opremu.

- Tako da smo veselje djece kad su dolazili, kad su prekrasno izgledali ne može se u stvari mjeriti, možda na neki način samo zdravstveno, nego i emocionalno. Dakle, ta djeca imaju prilike sigurno naučiti plivati i rasti zdravije. Međutim, bitna je i ova socijalna komponenta projekta, kaže ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec Dragica Benčik.

U projekt su uključeni i profesori koji kroz predavanja i stručne skupove nadograđuju znanja potrebna za rad.  A u čemu je važnost kineziterapije?

- Prevenira progresiju njihove bolesti, prevenira dodatne  poteškoće koje se mogu s tim pojaviti, a osim toga ima i brojen pozitivne  učinke na  mentalno zdravlje i podizanje ukupne kvalitete života, ističe sportska psihologinja Renata Barić.

Jednako tako podiže njihovo samopouzdanje i samostalnost u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!