09:27 / 29.04.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

I medicinu studiraju na daljinu

Foto: REUTERS/Andreas Gebert

Foto: REUTERS/Andreas Gebert

Foto: - / REUTERS

Potres i koronavirus posebno su pogodili Medicinski fakultet u Zagrebu. Šteta se procjenjuje na 525 milijuna kuna.
Potres i koronavirus posebno su pogodili Medicinski fakultet u Zagrebu. Šteta se procjenjuje na 525 milijuna kuna.

Kako se snalaze u novonastaloj situaciji? Što je s nastavom, ispitima, međunarodnom suradnjom. O tome su govorili u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, prof. dr. sc. Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Davor Ježek, prodekan.

Klarica je naglasio kako je Medicinski fakultet institucija sastavljena od 3 dijela, a to su dio fakulteta na Šalati, javno zdravstveni dio i klinički dio medicinskih znanosti koje se odvijaju u svim klinikama na području Zagreba.

- Zbog epidemije morali smo se reorganizirati unutar sustava, a onda se desio potres u kojem su stradale Klinika za plućne bolesti na Jordanovcu, Klinika za ginekologiju i porodiljstvo u Petrovoj ulici, Klinika za ortopediju i dermatologiju na Šalati, došlo je do urušavanja pojedinih zgrada u KBC-u Sestre milosrdnice. Klinički dio nam je pretrpio strašne promjene, istaknuo je i dodao kako je moralo doći do preseljenja djelatnika u druge klinike kako bi sustav i dalje funkcionirao.

Prodekan Ježek je predstavio međunarodni studij na engleskom koji je Medicinski fakultet pokrenuo još 2002. godine.

- Vidjeli smo da Hrvatska ulazi u EU i trebao nam je neki instrument za Erasmus programe i studentske razmjene. Odlučili smo da studij bude na engleskom, rekao je i dodao kako po podacima EU, Hrvatska ima vrlo solidan školski sustav, ali ono što nam manjka je sustav internacionalizacije.

- Kako je došlo do potresa, mi smo se uz pomoć dekana Klarice uspjeli reorganizirati te reorganizirati informatičku službu i napraviti razredbeni postupak na daljinu za naše strane studente, rekao je.

Klarica je naglasio kako je učenje  na daljinu nožno zlo, zato što nema učenja medicine bez praktičnog dijela nastave.

- Mi smo godinama razvijali vlastiti sustav on line nastave koji je dosta pomagao studentima u svladavanju gradiva i sada smo ga samo još nadogradili, rekao je i dodao kako razmišljaju da nakon protuepidemijskih mjera što prije pokrenemo praktične oblike nastave.

Ježek je rekao kako međunarodni studij medicine ima trenutno 276 studenata te da su većinom studenti iz zapadnih zemalja, ali i iz Izraela. Školarina za fakultet je 12 tisuća eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!