17:03 / 08.06.2021.

Autor: Ana Štrelov/T.V./Regionalni denvnik/HRT

"I neka živi Lokva"

Lokva - otočna močvara

Lokva - otočna močvara

Foto: HTV / HRT

"I neka živi Lokva" naziv je projekta koji se provodi u Jezerima. Organizirala ga je udruga Argonauta iz Murtera, a u njemu sudjeluju učenici murterske i tišnjanske osnovne škole. Cilj projekta je zaštita i povećanje bioraznolikosti jezerske Lokve, koja mještane godinama opskrbljuje vodom. 

Tijekom zimskih mjeseci klizalište, na jesen i proljeće jezero, a ljeti livada. Jedina močvara na otoku nikad ne miruje. Kao ni njezini istraživači - grade se kućice za ptice i hoteli za kukce.

- Kukci će dolaziti i moći će se odmarati tu, tu će moći živjeti, ističe učenica Luna.

Briga o životinjskom i biljnom svijetu Lokve njihov je prioritet. Kroz igru i kreativne radionice važne lekcije su svladane.

- Da očuvamo Lokvu, da ne propadnu ove vrste i da se ne zagađuje, poručuje učenica Lea

- Prilikom nedavne gradnje kuće i izlijevanjem bočate vode uništen je dio ove zelene oaze. govori partner na projektu Nenad Milin, direktor Ureda TZ Jezera. 

Upravo propadanju močvare žele stati na kraj. Zanimljivosti o lokvi stavili su na papir. Želja je da se lokva pronađe u društvu zaštićenih močvara Ramsarske konvencije.

- Na otoku Murteru se nalazi 19,5 % ukupne bioraznolikosti u Hrvatskoj. Brojne endemske vrste žive na Lokvi, primjerice orhideja mrežasti vranjak, objašnjava Vanja Roca, voditeljica projekta.

Zbog čega ovo područje još više dobiva na važnosti.

Nastavljaju školarci obnavljati prirodu, a naučeno prenose dalje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!