Igračke u fokusu velikog projekta zagrebačkog Etnografskog muzeja

01.06.2021.

16:05

Autor: Hina/V.M.

"Igračke - djetinjstvo zauvijek"

"Igračke - djetinjstvo zauvijek"

Foto: Etnografski muzej / Zagreb

Etnografski muzej u Zagrebu predstavlja od 8. lipnja veliki projekt "Igračke - djetinjstvo zauvijek", otvorenjem istoimene izložbe, prve u nizu njih desetak koje će se održati u narednom periodu u Zagrebu.

- Projekt će obuhvatiti jedanaest izložbi, a središnja će na edukativan, djeci privlačan i prilagođen način približiti tradicijske, umjetničke i tvorničke dječje igračke nastale u Hrvatskoj od 19. stoljeća do danas, kao i uglednih hrvatskih umjetnika koji su radili za poznate strane naručitelje i muzeje, ističe se u najavi.


Projekt donosi i crtane filmove u produkciji Zagreb filma u sklopu kojega je i poznata Zagrebačka škola crtanog filma, popratne edukativne radionice te tematske izložbe drugih zagrebačkih muzeja.


Do 22. svibnja 2022. projekt će obuhvatiti još Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski školski muzej, Arheološki muzej u Zagrebu, Tehnički muzej "Nikola Tesla", Hrvatski športski muzej, Muzej suvremene umjetnosti.


Sudjeluju i Savez društava Naša djeca Hrvatske te zagrebačke obrtnice i dizajnerice dječjih igračaka Jasmina Kosanović i Lea Vavra.


Autori gostujućih izložbi bit će kustosi tih muzeja i autorice igračaka, a svoje će izloške po vlastitom odabiru i koncepciji postaviti u reprezentativnoj maloj dvorani Etnografskog muzeja na prvome katu.


Autorica projekta i izložbe je Iris Biškupić Bašić, dok likovno rješenje postava svih izložbi potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović.


Projekt su omogućili Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Gradski ured za kulturu grada Zagreba.

"Igračke - djetinjstvo zauvijek"

"Igračke - djetinjstvo zauvijek"

Foto: Etnografski muzej / Zagreb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!