Igračke „zauzele“ Etnografski muzej

08.06.2021.

14:56

Autor: Danijel Despot/Dobro jutro, Hrvatska/Hina/V.M./HRT

'Igračke - djetinjstvo zauvijek'

'Igračke - djetinjstvo zauvijek'

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U zagrebačkom Etnografskom muzeju od danas se može razgledati izložba "Igračke - djetinjstvo zauvijek", čime započinje veliki istoimeni muzejski projekt.

Kako se ističe u najavi, izložba je zamišljena kao putovanje kroz povijest igračaka i igara iz fundusa Etnografskog muzeja, nastalih u Hrvatskoj i od hrvatskih autora u razdoblju od kraja 19. stoljeća do danas, a među prvima se igračkama poigrala ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska, koju je dočekala autorica izložbe dr. sc. Iris Biškupić Bašić:

Uz interaktivne sadržaje i predimenzionirane dječje igračke iz Marije Bistrice, posjetitelji će moći pogledati i animirane filmove poput "Profesora Baltazara" i "Mali leteći medvjedi", nastali u produkciji Zagreb filma koji je i partner projekta.


U sklopu stalnog postava Zbirke izvaneuropskih kultura u prizemlju muzeja postavljena je izložba "Igrom oko svijeta" s igračkama iz različitih dijelova svijeta, od Azije, Južne Amerike, preko Afrike do Australije.


Izložbeni projekt trajat će do 22. lipnja, a obuhvaća 12 izložbi: dvije Etnografskog muzeja i deset gostujućih.


U okviru ciklusa manjih izložbi pod nazivom "U gostima kod Etnografskog muzeja" sudjelovat će Hrvatski povijesni muzej, Tehnički muzej "Nikola Tesla", Muzej suvremene umjetnosti, Hrvatski školski muzej, Muzej za umjetnost i obrt, Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatski športski muzej.


Bit će tu i dvije poznate zagrebačke obrtnice, dizajnerice dječjih igračaka, Jasmina Kosanović i Lea Vavra te Savez društava "Naša djeca" Hrvatske.

Autori gostujućih izložbi bit će kustosi tih muzeja i autorice igračaka, a svoje će izloške prema vlastitom odabiru i koncepciji postaviti u reprezentativnoj dvorani Etnografskog muzeja na prvome katu.


Studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu intervenirat će u prostor Muzeja, gdje će se održavati bogat i raznovrstan edukativan program. Svi će se sadržaji objavljivati na platformi igračke.emz.hr i na društvenim mrežama.


Među najavljenim gostujućim izložbama su i "Igre i igračke svjedoci vremena" (12. 6. 11. 7.) Hrvatskog povijesnog muzeja, "Igračke - put do ostvarenih snova" (15. 7. 5. 9.) Tehničkog muzeja "Nikola Tesla", "Nezaboravni crtići - Mali leteći medvjedi" (9. 9. 3. 10.) Muzeja suvremene umjetnosti, "Igre i šale za naše male" (7. 10. 31. 10.) Hrvatskog školskog muzeja, "Tragovi romantičnog djetinjstva" (4. 11. 28. 11.) Muzeja za umjetnost i obrt, "Jasmina i lutkice" Jasmine Kosanović (4. 12. 9. 1. 2022.).


Projekt u idućoj godini nastavljaju izložbe "Djetinjstvo u davna vremena (13. 1. - 6. 2.) Arheološkog muzeja u Zagrebu, "Sport kao igra" (10. 2. 13. 3.) Hrvatskog športskog muzeja, "Vavrina Kištra plišanaca" (17. 3. 17. 4.) Lee Vavra i "Vremeplov dječje igre" (23. 4. 22. 5.) Savez društava


Autorica projekta i središnje izložbe je Iris Biškupić Bašić, a autorica likovnih postava izložaba projekta Nikolina Jelavić Mitrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!