Ima 12 godina, a već je objavio svoju zbirku pjesama

30.06.2022.

07:00

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Andrej Čolaković

Andrej Čolaković

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Ima 12 godina, ide u 5. razred, a već je objavio svoju zbirku pjesama. Ovo je priča mladog pjesnika Andreja Čolakovića koji želi poboljšati svijet i učiniti ljude sretnijima. U toj misiji pomažu mu riječi i rima.

"Što je starije koka ili jaje? Koka je starija, može se reći.
Iz jajeta se prva koka možda i nije trebala izleći.
No i dinosauri su legli svoja jaja
zbog kojih je uvijek nastajala graja".


Prva pjesma koju je napisao dvanaestogodišnji pjesnik Andrej Čolaković zove se upravo "Što je starije, koka ili jaje". A naziv je to i njegove objavljene zbirke koja se sastoji od gotovo 100 pjesama.

- Krenuo sam pisati prije skoro četiri godine kad sam napisao prvu pjesmu, a onda sam mjesecima poslije redovno počeo pisati i otad sam to shvatio kao moj hobi, priča Andrej.

Učenik Osnovne škole Ivana Cankara igra se riječima i piše o svojoj obitelji, prijateljima, kolegama u školi, učiteljima i svemu što doživi.

- Andrej je jako dobar i pametan prijatelj, on će ti pomoći u svemu. Za svoj rođendan svakome je poklonio svoju knjigu s porukom. Svakom je iz srca napisao neku porukicu koja je stvarno bila lijepa. To i dan danas čuvamo, kaže njegova prijateljica Karla Gulin.

Posebno mjesto u Andrejevu srcu nosi njegova učiteljica od prvog do četvrtog razreda, kojoj je posvetio pjesmu.

- Lijep je osjećaj kad ti dijete napiše pjesmu, posebice ako je ona topla i iskrena. Andrej je osim te pjesme koja je u tom njegovom, u njegovoj zbirci, napisao i jednu razrednu pjesmu na kraju četvrtog razreda. Sve su to uspomene koje čuvam. Nadam se da će biti još mnogo prilika za neke nove pjesme, a Andrej je posvetio pjesmu ne samo meni nego i ostalim učiteljima ove škole, dodaje učiteljica Tatjana Erstić.

Čarolija Andrejeve tekice

Na lirski način ovaj mladi pjesnik vidi sve oko sebe, a rimama nas uvodi u svoj čudesan svijet mašte. Profesorica hrvatskog jezika Branka Rudman kaže kako Andrej pohađa i dodatnu nastavu hrvatskog jezika, ide na natjecanja, a ima i glavnu ulogu u školskom lutkarskom kazalištu. To je dijete koje u svakom pogledu je izvanredno, dodaje.

Dosad je Andrej u svoju bilježnicu zapisao čak 200-tinjak pjesama. A objavljivanje zbirke bila je njegova rođendanska želja. Tata mu se potrudio, kaže Andrej - i uz pomoć Renata Baretića, Luke Paljetka i glavne urednice knjige Marine Juranić, uspjeli su napraviti knjigu.

- Kad sam to otvorila, njegovu tekicu, pa to je bila jedna čista čarolija. Te pjesme su bile zbilja raznolike od kratkih proza, dijaloga u stihu, basne, bajke. Uvijek ima nešto divno u njima, neki biser ljepote, neki apsolutno biser apsolutne dobrote, kaže Marina Juranić.

Prihod od prodaje knjige za djecu iz Gline

Osim iznimnog talenta za književnost, Andrej je i dječak velika srca. Prihode od prodaje knjige darovat će u humanitarne svrhe - djeci iz Gline.

Voli čitati, hrvatski jezik mu je u malom prstu, a odličan je i u matematici. S posebnom strašću Andrej se igra pikulama i održava turnire u pikulanju. Uz sve talente i hobije, klavir uči svirati gotovo godinu dana, i odlično mu ide. A može se pohvaliti i da mu je veliki književnik Luko Paljetak napisao predgovor u zbirci.

- Uzor su mi Luko Paljetak jer mi se njegova knjiga "Miševi i mačke naglavačke" jako sviđa. I moj djed Enver Čolaković, od njega sam vjerojatno naslijedio to da mogu pisati, kaže.

Veselimo se vidjeti i čuti što će sve proizaći iz pera ovog talentiranog mladog pjesnika koji svojim stihovima svima poručuje: "Ako želiš da te svatko voli, bilo gdje u klubu, u školi - poštuj njihov izgled, veličinu, vjeru, spol, nacionalnu manjinu. Kao da je bitno je li Austrijanka, Srbin, Kinez ili Amerikanka. Jer kakav ćeš prema njima ti biti, tako će ti oni vratiti".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!