Imotski mali veliki volonteri

27.01.2021.

09:11

Autor: HRT

imotska dica

imotska dica

Foto: HRT / HRT

Dvjestotinjak mladih imotskih volontera, okupljenih u Centru za održivi razvoj, usprkos posebnim okolnostima, provode brojne akcije posvećene svojim vršnjacima slabijeg socijalnog statusa, ali i našim sugrađanima starije životne dobi.

Galerija
imotska dica, Foto: HRT/HRT
imotska dica, Foto: HRT/HRTimotska dica, Foto: HRT/HRTimotska dica, Foto: HRT/HRTimotska dica, Foto: HRT/HRT

Neće Imotski biti poznat samo po svojim glasovitim ljepotama i čuvanju tradicije. Od Crvenog i Modrog jezera, još dublje će se urezati, želja mladih sa šireg imotskoga područja da pomognu onima kojima je to potrebno. Učenici imotskih osnovnih i srednjih škola, okupljeni u više radnih grupa imaju isti cilj - besplatno darivati svoje slobodno vrijeme i uljepšati život ljudima u potrebi.

- Izrađujemo čestitke, već dvije godine zaredom i to dodjeljujemo drugim školama a oni nama. Ove godine smo napravili jednu ogromnu čestitku, točnije na jednom panou smo napravili više njih, poslat ćemo epidemiološkoj službi na Hitnoj povodom Covida, testiranja i svega - kaže Neda Protrka a na pitanje što joj volontiranje znači, odgovara da ju nadopunjuje.

Volontiranje je svima korisno. Besplatna pomoć kod učenja, za neke je školarce najbolji poticaj. Zato Tina Mišević vikendom pomaže onima kojima je pomoć kod učenja potrebna. Želja joj je, kaže da se dalje bavi razrednom nastavom ili pedagogijom.

- Volontiranje je korisno kako za samog volontera tako i za korisnike usluge zato što razvijamo jedne ljudske potencijale. U ovoj akciji su bili moji učenici, učenici s teškočama u razvoju koji su često primatelji usluga, međutim oni su sada bili ti volonteri koji su izradom svojih božićnih ukrasa, sudjelovali u jednoj akciiji gdje će to darovati korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe u Runovićima - naglašava Mirjana Matković, defektologinja u OŠ Stjepan Radić-Imotski.

Imotske volonterske akcije, provode se uz potporu mjerodavnih ministarstava, te u partnerstvu s općinama Proložac, Podbablje i Runovići i s dvije imotske i jednom osnovnom školom te Udrugom KUM iz obližnjeg Prološca. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!